Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co dál s rozpočtem?

O tom, zda chaos kolem voleb přinese řešení rozpočtových schodků, může rozhodnout premiér Fischer

Veletoč českých politiků, zejména Jiřího Paroubka, vedl k úvaze rakouského deníku Die Presse, že Češi si snad takové politiky ani nezaslouží. A finanční trh reagoval na vznik ošemetné politické situace posílením koruny k úrovni 25 Kč za euro. Bohužel, vyhlídky pro naši ekonomiku, respektive pro její veřejné finance, se kterými je její osud čím dál tím více spjatý, nejsou příliš dobré. Stejně jako vyhlídka na odvrácení hrozící exploze státního dluhu.

Janota by se s NERV shodl
Podnětů k hledání řešení přitom mají politici dost. K návrhu ministra financí Eduarda Janoty přibyla v polovině září závěrečná zpráva Národní ekonomické rady vlády (NERV) s jasným poukazem na problém veřejných financí.

Ministr Janota by v příštím roce rád ušetřil 60 miliard z rozpočtu navrženého pro příští rok a politicky klíčovou hodnotou je pro něj deficit 170 miliard, tedy kolem 5 % HDP. Ambice NERV jsou ještě větší: zpráva uvádí, že ani v dnešní situaci by schodek státního rozpočtu neměl přesáhnout 3 % HDP. Čísla i preference ekonomických expertů a ministra financí se sice liší, ale lze předpokládat, že na překlenutí rozdílů by stačilo jedno odpoledne strávené společně v jedné místnosti. To hlavní však říkají už teď jednotným hlasem: snížení deficitu v řádu desítek miliard se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].