Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzpomínky na Kubu

Evropská cesta měkké diplomacie selhává, i kvůli slabému Česku

Malé zemi, jako je Česko, sluší, pokud má v rámci zahraniční politiky v zásobě nějaké velké téma. Podpora demokratickým změnám na Kubě takovým tématem byla. Dokonce tématem, které jsme jako jedno z mála vzhledem ke své minulosti zcela autenticky v rámci Evropské unie prosazovali. Teď ale tohle téma jaksi usnulo.

Nevládním organizacím, které na Kubě pomáhají místním disidentům, se ze strany ministerstva zahraničí dostává velké podpory, diplomacie ve prospěch Kuby se však vytrácí. Češi letos předsedali Evropské unii a podle zdrojů z vlády nebylo vhodné, abychom v rámci předsednictví vytahovali téma, na kterém se neshodneme s většinou evropských zemí, zejména se Španělskem.

Problém je, že ani španělská cesta nenese plody. V jejím rámci se měl navázat dialog s Fidelem Castrem (83) a jeho nástupcem Raúlem Castrem (78). Jako krok vstřícnosti vůči režimu měly členské země EU přestat zvát kubánské disidenty na své ambasády. Za to se nám mělo dostat odměny v podobě většího vhledu do problémů Kuby a možnost urychlit tamní demokratické změny. Jenže místo toho poměry na Kubě zatuhly.

Jako po pádu SSSR
Už je to dlouhých šest a půl roku, kdy bylo na Kubě zavřeno do vězení pětasedmdesát členů demokratické opozice (dostali tresty mezi 10 a 28 lety). EU sice na to konto zavedla sankce, před…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].