Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Správci sítě nás mají v hrsti

O soukromá data ve firemní síti nepřijde ten, kdo tam žádná nemá.

Správci sítí a ti další hoši od drátů, serverů a aplikací velmi rádi čtou to, do čeho jim nic není a co lze považovat za soukromé, případně firemní tajemství. Informace pochází z agentury Reuters, která citovala zajímavý výzkum na téma IT pracovníci a jejich respekt k tomu, co je nemá zajímat, ale k čemu mají přístup. Vzhledem ke zdroji bychom měli brát varování vážně.

Celé třetině „ajťáků“ prý není nic svaté. Zvesela šmírují, po čem jim nic není. Výzkum to ukázal zcela jasně, hesla pro ně nejsou překážkou, rádi se hrabou v tajných datech, a to jak ve firemních, tak v soukromých. Ano, toto zjištění není žádnou novinkou. Výzkum jenom potvrdil, co všichni dávno víme. To, že ten zarostlý pán od serverů si s našimi daty může dělat, co chce, pokud se mu zachce, vidí do našich e-mailů a dokumentů. Ze čtyř stovek IT profesionálů z USA a Velké Británie 35 procent přiznalo, že čmuchá, 74 procent z nich po datech, do kterých jim vůbec nic není. Ve stejném výzkumu před rokem to bylo jen 33 procent.

Co tedy nenechavce nejvíce zajímá? Marketingové a obchodní informace, data z finančního oddělení (proč nezjistit, kolik bere kolega, když můžete, že?), zákaznická databáze. To vše jsou a měly by být údaje, které jsou pro firmu velmi cenné, a do nichž by neměl jen tak někdo nahlížet. Udi Mokady, šéf společnosti Cyber-Ark (tato firma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].