Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nepřirozený výběr

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Wall Street a londýnská City přežily díky státní podpoře. Teď je třeba, aby od ní byly odstaveny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Ve zlých dobách jsme se vždycky vzchopili… Jsme na správné cestě.“ To jsou slova šéfa Lehman Brothers z 10. září 2008. O pět dní později banka zkrachovala a všem rychle došlo, že světový finanční systém má větší problémy, než je jedna špatně řízená investiční banka a dočasně zamrzlé úvěrové trhy. Po dvou desetiletích expanze a po největším býčím trhu, jaký kdy finančníci zažili, bylo mnoho světových bank nebezpečně podkapitalizováno. Vlády musely intervenovat, poskytnout bankám kapitál, úvěry a záruky. V Americe, eurozóně a Británii se na tyto účely prozatím vynaložila zhruba šestina HDP.

Rok po pádu Lehman Brothers to pořád vypadá jako správný přístup. Banky jako v bavlnce, úrokové sazby zůstaly extrémně nízko a vlády přispěchaly se stimulačními balíčky, takže dopady krize jsou výrazně menší. Přesto je recese bolestivá a vyvolala vztek na finanční sektor, a obzvláště na velké banky, které provádějí transakce pro klienty a samy obchodují. Příčinou tohoto pobouření je i mínění, že se vlastně nic nezměnilo.

V nejvyšší lize
To přitom není tak úplně pravda. Mnoho bankéřů přišlo o práci. Některé mrakodrapy na Manhattanu a na londýnském Canary Wharf už nesou nová jména. Slavné firmy jako Merrill…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].