Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Lišák Google staví knihovnu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč Evropa odmítá snahu Googlu vybudovat globální on-line čítárnu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Plán americké firmy Google vybudovat největší světovou on-line knihovnu narazil minulý týden na tuhý odpor. Proti se postavili evropští vydavatelé i politici. Seznam jejich stížností je hodně dlouhý – až se zdá, že globální čítárny dostupné pár kliknutím počítačové myši se čtenáři starého kontinentu jen tak nedočkají. I když – kdo ví. Google už několikrát ukázal, že je mistrem akrobacie v terénu, kde stará pravidla překážejí a nových se každý bojí.

Jak schopný je váš právník?
V roce 2002 dorazily k branám knihovny Michiganské univerzity náklaďáky se známým barevným logem a zaměstnanci začali nakládat na korbu tisíce svazků. Jeden z šéfů Googlu, Larry Page, tehdy využil starých známostí a podepsal s vedením univerzity průlomovou dohodu, která dala základ gigantickému projektu jménem Google Books – zpřístupnění veškerého literárního bohatství planety na síti.

Michiganská univerzita dovolila největšímu světovému vyhledavači, aby si vypůjčil a naskenoval její kompletní knihovnické fondy. Google jí na oplátku věnoval digitalizované svazky a slíbil, že získaná data nepoužije v rozporu se zákonem. Byla to samozřejmě sporná dohoda a brzy poté, co náklaďáky kalifornské společnosti začaly svážet knihy z desítek dalších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].