Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

NEUČME MATIKU, UČME DĚTI
RESPEKT 36/09
Článek zcela ignoruje hlavní motivaci pro zavedení standardizovaných maturit, totiž jejich plánovanou roli v přijímání na vysoké školy: studium na státních vysokých školách je (z finančních důvodů) výběrové a příležitost vybírat studenty k němu podle výsledků standardizovaných, subjektivních lokálních vlivů zbavených maturit by většině vysokých škol umožnila zrušit zátěž současných přijímacích zkoušek a uvolnit odpovídající kapacitu svého personálu pro jejich hlavní úkoly, výuku a výzkum. Tak to funguje v řadě vyspělých zemí a dosud jsem měl za to, že Česko chce tento osvědčený model také zavést.
Citované utopické úvahy údajných předních odborníků, kterým se evidentně nechce měnit přežívající subjektivní systém, jen zdržují nutnou racionalizaci procesu přijímání na vysoké školy a ohrožují tím možnost dát příležitost k vysokoškolskému studiu více mladým lidem.
Dr. Ing. Petr Janeček

LEKCE BOHŮM
RESPEKT 37/09 
Článek Lekce bohům správně vystihl situaci po možném přijetí Melčákovy stížnosti Ústavním soudem. Čeští politici, zvláště poté, co ze své funkce odešel prezident Václav Havel (v roce 2003), ztratili jakékoli morální zábrany a politická kultura v naší zemi za vlády Václava Klause volným pádem upadá. Současná nenávist hlavních politiků vůči Ústavnímu soudu a přemítání o jeho okleštění nebo účelových změnách ústavy je bezprecedentní krok směrem k banánovým republikám a nejhorším příkladem pro občany – nedělejte si nic ze soudů! To je však útok na samé základy demokratického státu. A dnes již mrtví právníci z dob Rakouska-Uherska nebo první republiky se jistě v hrobech obracejí. V zemi, kde hesla jako právo, spravedlnost, čest jsou pro smích, nebude dobře.
Martin Kubík

Omluva
Vminulém čísle Respektu vyšel článek o Martinu Vadasovi, kde Česká televize nedostala prostor k vyjádření. Za to se jí omlouváme a dodatečně uvádíme reakci mluvčího ČT Ladislava Štichy:
„Pan Vadas se hrubě mýlí ve svých výrocích a nebo záměrně lže s cílem poškodit televizi veřejné služby. Jedná se zejména o tvrzení, že Česká televize neměla zájem o projekt Proces H. Za vrchol pak považuji jeho výrok, který následoval za tvrzením, že Česká televize nechtěla vydat DVD s pořadem, a dokonce ho údajně stáhla z internetu: ,Mají z takových filmů strach, neboť mnozí z těch, kdo v televizi rozhodují o důležitých věcech, za minulého režimu vystudovali, vybudovali si kariéry a je jim nepříjemné podívat se pravdě do očí, čemu sloužili nebo na čem se podíleli.‘ Skutečnost je přitom taková, že Česká televize musela vést velmi komplikovaná a složitá jednání s vedením Národního filmového archivu, který velmi tvrdohlavě odmítal dát alespoň svolení k dočasnému vyvěšení pořadu na webové stránky ČT (aktuálně jsme získali svolení prodloužit vyvěšení Procesu H na webu ČT do roku 2010) a práva na DVD nemáme od NFA dosud.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].