Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poprask na ropné laguně

Osud klíčové rafinerie může ovlivnit českou závislost na ruské ropě

Ve věci české energetické bezpečnosti (v českém kontextu rozuměj „energetické závislosti na Rusku“) bublá pod povrchem další velký problém. Donedávna se zdálo, že naší hlavní slabinou je prakticky totální závislost na ruském plynu, brzy se ale můžeme dostat do srovnatelné situace i ve věci ropy a pohonných hmot. Ve hře je osud České rafinérské, a. s. (říkejme jí kralupská rafinerie, neb se nachází v Kralupech nad Vltavou).

Objevily se tři nové faktory.

1. Polská společnost PKN Orlen (té patří společnost Unipetrol, která má 51procentní podíl v kralupské rafinerii) je v problémech a na trhu, v politických i diplomatických kuloárech se každým dnem stále intenzivněji spekuluje o tom, že se Poláci chystají podíl v Kralupech prodat. Favoritem na takový prodej by potom patrně byla ruská firma Lukoil.

2. Britsko-nizozemská firma Royal Dutch Shell, která vlastní 16 procent kralupského podniku, chce svůj podíl prodat. V době krize se prý Shell rozhodl více soustředit na svůj hlavní byznys, kterým je spíše těžba ropy než její zpracování. Přirozeným adeptem na nákup tohoto podílu je opět Lukoil.

3. Do hry o 16procentní balík akcií Shellu tedy na začátku tohoto týdne vstoupila česká státní společnost MERO, která požádala o tzv. due dilligence (tedy řekněme možnost studia firemních čísel), čímž projevila o podíl Shellu v Kralupech zájem. Zatím ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].