Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Svět v Respektu

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Psát v 21. století, že svět je tak propojený, že událost na jednom konci světa ovlivní ten druhý, by zřejmě bylo zbytečné. Bezpečnostní hrozby, ale zejména pak před rokem vypuknuvší ekonomická krize, však dokazují, že provázanost nabyla nebývalých rozměrů.

I proto jsme se v redakci rozhodli k nezvyklému kroku. Rušíme samostatné rubriky Česko a Svět, místo nich pak zřizujeme „propojené” rubriky Politika a Společnost.

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Název Politika může svádět k dojmu, že tu budeme přinášet informace pouze o stranických půtkách. Nikoli. Slovo politika vnímáme v jeho širším kontextu – jako správu věcí veřejných, vnitřní i zahraniční cíle státu, aktivitu občanů, mezistátní spolupráci atd. Obsahem této rubriky bude zkrátka to, co vidíme jako nejdůležitější z dění u nás i ve světě. O zařazení pak nebude rozhodovat místo události, ale její význam.

Příklad: Vezměme si jen nedávné velké události ve světě z posledních týdnů a měsíců. Třeba Írán, Rusko a Afghánistán. V první jmenované zemi proběhly volby a následovaly mohutné nepokoje. Je to vzdálená událost? Místně možná, ale děje v této zemi spolurozhodují o tom, jestli budeme v Česku žít v bezpečí. O nutnosti sledovat pohyby v Rusku není zřejmě třeba přesvědčovat nikoho, kdo zná významné momenty 20. století. Stačí si ale vzpomenout „pouze“ na tzv. plynovou krizi na začátku letošního roku, kdy Moskva zavřela kohouty a Evropa se začala nořit do energetické krize, aby bylo zřejmé, jak zásadní je rozumět této rozlehlé a komplikované zemi. A Afghánistán? Na území tohoto státu jsou čeští vojáci, české neziskovky, odborníci, a co víc, je to kraj, kde se dlouho ukrývali a ukrývají teroristé, kteří vyhlásili válku západní civilizaci, tedy i nám.

Abychom posílili tuto rovinu, rozhodli jsme pro navrácení textů z časopisu The Economist, který díky svým korespondentům rozesetým po celém světě a díky své dlouholeté tradici (vychází už v třetím století) nabízí velmi kvalitní články.

Pochopitelně budeme stejně intenzivně psát i o českém dění. Ať už půjde o pohyby na politické scéně (zejména nyní před volbami) nebo například o investigativní články (viz v minulém čísle odkrytí pozadí vyhoštění ruských špionů z Česka) apod.

Svět je ale mnohem pestřejší a netýká se jen „politiky“ – jakkoli široce pojaté. Proto vzniká rubrika Společnost, která se bude věnovat zajímavým věcem ze života na této planetě. V tomto čísle je to například článek Martina Uhlíře o lécích proti stárnutí. Patří sem ale i náš úspěšný seriál o roce 1989.

Změn v tomto čísle najdete více. Jen o několik stránek dále narazíte na proměněnou rubriku krátkých zpráv, která ode dneška bude přinášet deset nejdůležitějších událostí z pohledu Respektu z Česka a ze světa. Na výběru zpráv se můžete podílet i vy a to na www.respekt.cz v rubrice Co si chcete přečíst v příštím Respektu?.

Nově bude vycházet také komiksový strip a rubrika Technologie, které najdete na str. 61.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, věříme, že se vám změny budou líbit. Příjemné čtení přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].