Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Squadra azzurra

Nové otazníky a souvislosti kolem Topolánkovy toskánské vily

V případě dovolené politiků a lobbistů v italském Toskánsku neboli vily, kterou si údajně pronajal věrný druh bývalého premiéra Mirka Topolánka lobbista Marek Dalík, přibývá v poslední době celá řada zajímavých indicií, souvislostí a úkazů. Doufejme proto, že policie zpozorněla a začala leccos šetřit.

Indicie číslo jedna je staršího data, ale je třeba ji zopakovat a zdůraznit, protože je důležitá. Ve vile se nacházejí (nacházely) sochy a díla českých umělců, přestože Marek Dalík tvrdí, že si vilu jednorázově pronajal od cizinců. Poznámka bývalého generála a údajného šiřitele fotografií Karla Randáka pro časopis Euro („já osobně nemám ve zvyku vozit na dovolenou sochy, zvláště ne sochy velké jako stůl“) je – ať si o Randákovi myslíme cokoli – velmi trefná.

Věc číslo dvě zjistil server Aktuálně.cz. Jde o to, že lichtenštejnská společnost Raben Anstalt, se kterou Marek Dalík uzavřel smlouvu o pronájmu, se podle tamějšího registru zabývá „správou nemovitostí“ a její mateřská společnost Gantner&Hasler má licenci na „zakládání právnických osob a společností pro třetí osoby, v jejím jménu a na její účet“. Z toho vyplývá, že už víme s jistotou (a razítkem), že skutečným majitelem vily je někdo jiný než lichtenštejnská firma (může to tedy být i sám Marek Dalík).

Minulý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].