Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Návrat do centra města

Brněnské centrum. • Autor: Milan Jaroš
Brněnské centrum. • Autor: Milan Jaroš

Žijeme v převratné době, kdy se všem na očích, a přece nenápadně obrací trend. Celé století se centra českých měst potýkala s odlivem obyvatel. Před dvaceti lety to dokonce vypadalo, že ve středech zdejších měst vymře normální občanský život úplně a zcela jej nahradí umělý propletenec byznysmenů, úředníků a turistů. Ty obavy se nenaplnily. A dnes, říkají experti, přichází chvíle, kdy se lidé naopak začnou do center vracet. A muži a ženy z radnic začínají přemýšlet, jak tenhle návrat urychlit.

Brněnské centrum. • Autor: Milan Jaroš
Brněnské centrum. • Autor: Milan Jaroš

Je to už skoro tradice. Každý rok dostane paní

Milada Vorlová

dotaz od jisté realitní agentury, jestli náhodou nezměnila názor. A ona jako pokaždé odpoví, že si trvá na svém a názor nezmění ani náhodou. Že se pánové z realitky ptají marně.

To, co makléře tak vytrvale zajímá, je činžák rodiny Vorlových na pražském Pohořelci. Těžko si představit lépe položenou nemovitost, která by mohla být zdrojem pohádkových peněz. K hlavnímu nádvoří Pražského hradu je to jenom pár kroků, do Strahovského kláštera ještě blíž a hned za ním se pak zelenají stromy pražského Petřína. Dům, který má paní Vorlová na starosti, přitom stojí na klidném náměstí mimo hlavní turistické trasy a daleko od silnice, takže zvlášť navečer si tu člověk může vychutnávat poklidnou romantiku Hradčan. Prostě ideální místo pro hotel. Nebo drahé apartmány pro náročnější klientelu. Paní Vorlová však takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].