Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Chrám vědění

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po letech cestování po čtyřech světadílech jsem se konečně dostal k tomu, abych podnikl služební cestu na Masarykovu univerzitu v Brně. A přesně podle brněnského klišé o do sebe zahleděných pražských ignorantech jsem zůstal stát s otevřenou pusou nad novým campusem, který dosud bez mého vědomí vyrůstal hned vedle bohunické nemocnice. Přestože velká část vznikajícího univerzitního areálu je stále ještě ve stadiu staveniště, je zřejmé na první pohled, že tohle není jen další ušmudlanost po česku, ale s trochou nadsázky moderní chrám vzdělanosti a vědy. Pokud celou výstavbu finančně zvládne a dotáhne do úspěšného konce, nebude se za pár let Masarykova univerzita muset bát srovnání s výstavnými campusy řady západních vysokých škol.

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vraťme se ale k naší malé hyperbole o chrámu vzdělanosti a zastavme se nad tím, proč zejména v anglosaském světě univerzitní budovy tak blízce připomínají sakrální stavby. Campusy v Oxfordu, Cambridgi, na Harvardu či jinde jako by nahrazovaly klášterní komplexy, odrážejíce tak osvícenecký nástup nového „náboženství vědy“, které postupně vystřídalo středověké vládnoucí učení církve. V Praze to ale dnes vypadá, že jsme díky nezadržitelnému pokroku o poznání dále než osvícenci a úlohu kultických staveb převzala nákupní střediska. Jako bychom potvrzovali s nadsázkou prezentovaný názor evolučních biologů, že lidstvo v současnosti vstoupilo do finální fáze svého vývoje – do stadia nakupování.

Možná ale, že až se nákupů nabažíme, začneme pošilhávat po Brně a uvědomíme si, jak zoufale hlavnímu městu chybí moderní a funkční univerzitní campus. Jednu šanci jsme již promarnili, když v 90. letech současný prezident vyštípal z Prahy do Budapešti Středoevropskou univerzitu spolu s miliardářem Sorosem. Druhou možností by mohlo být rozšíření a modernizace areálu Univerzity Karlovy na Albertově, to by ale pražský primátor musel mít jiné než podnikatelské a olympijské priority. Nakonec by šlo i uvažovat o vybudování nového univerzitního areálu za hranicí města, už kvůli evropským strukturálním fondům, na které Praha nedosáhne. Chtělo by to ale jinou vizi, než je představa středočeského hejtmana o jakési regionální univerzitě rozstrkané po okresních městech. Naopak, to nejlepší by bylo třeba soustředit na jednom z Prahy snadno dostupném místě, tak aby vznikl campus ne na středočeské, ale na evropské úrovni.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].