Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak by česká vláda měla postupovat v prodeji ČSA?

Cyril Svoboda • Autor: Archiv
Cyril Svoboda • Autor: Archiv
Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš
Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš

MIROSLAV KALOUSEK

bývalý ministr financí, TOP 09

Soutěž by měla být dokončena. Pochopitelně že jeden zbylý účastník je komplikace nebo velké riziko, co se týče výšky ceny, nicméně vláda by se měla s tou cenovou nabídkou seznámit a pak rozhodnout, jestli je výhodná, nebo jestli ji nebude akceptovat. Nebude-li ji akceptovat, pak musí jako dominantní akcionář projednat nějaký realistický scénář ekonomické existence ČSA na následující období.

Milan Urban • Autor: PSČR
Milan Urban • Autor: PSČR

MILAN URBAN

stínový ministr průmyslu a obchodu, ČSSD

Vláda by měla přerušit privatizaci ČSA, a to z toho důvodu, že je evidentní, že v době hospodářské recese je zájemců málo a je téměř jisté, že ten privatizační výnos nebude příliš dobrý. Neznám podrobnou dokumentaci k vyhlášení soutěže, ale v každé privatizaci měla vláda právo veta v konečné fázi ten proces zastavit – aspoň to tak zatím vždycky bylo –, a tak bych se kvůli tomu nebál ani mezinárodní arbitráže. Myslím, že do budoucna bude privatizace nebo aspoň částečná privatizace, vstup minoritního investora, nutná. Nicméně uspěchat privatizaci jen kvůli nějakému malému výnosu, kterým se zalepí díry, to myslím není správný postup.

Oldřich Vojíř • Autor: PSČR
Oldřich Vojíř • Autor: PSČR

OLDŘICH VOJÍŘ

předseda hospodářského výboru, ODS

Podle pravidel privatizace vláda nemá jinou možnost než vyčkat podání nabídky, byť se jedná o jediného zájemce. Otázkou je ale prodloužení lhůty pro podání dalších nabídek, která byla prodloužena do 30. září. A co se týče konečného vyhodnocení soutěže, pak vláda má možnost nabídku odmítnout, ale nemůže privatizaci přerušit. Teoreticky by totiž jinak hrozila mezinárodní žaloba, protože jestliže jsme jednou zájemce vyzvali, aby se privatizace účastnili, oni na to vydali nějaké náklady a dali nám k dispozici vnitřní informace o firmě, mohlo by přerušení soutěže být chápáno jako maření zahraniční investice. Těžko říci, jaký by byl výsledek takové žaloby, ale potenciál sporu tady je.

Cyril Svoboda • Autor: Karel Cudlín
Cyril Svoboda • Autor: Karel Cudlín

CYRIL SVOBODA

předseda KDU-ČSL

KDU-ČSL souhlasí s dokončením procesu privatizace, ale pouze pod podmínkou, že stávající management ČSA nebude rozhodovat do doby vyhlášení vítěze privatizace o věcech, které mohou mít zásadní dopad na budoucnost ČSA. Měsíc před skončením privatizace rozprodávat zbylý majetek je neakceptovatelné. Proč nyní potřebují ČSA získat další více než miliardu korun, když v závěru roku prodaly majetek ČSL za více než 1 mld. Kč a v květnu získaly od státní firmy Osinek další 2,5 mld. Kč? Kam zmizely tyto peníze? Stát by měl v ČSA dokončit privatizaci pouze za nabídku v rozmezí, které si stanovil. Pokud ji neobdrží, ČSA by prodat neměl a zároveň by měl vyvodit velmi tvrdé důsledky pro odpovědné osoby ve vedení ČSA i dozorčí radě firmy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2009 pod titulkem Anketa: Jak by česká vláda měla postupovat v prodeji ČSA?