Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Pudr pro Hollywood

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Před sto lety vymyslel ruský emigrant Maxmilián Faktorowicz sousloví „make-up“ a ovlivnil dějiny maskérství

Málokoho by napadlo, kde se ten název vzal. Zní buď jako označení turbo polohy na vysavači, nebo uměle vytvořená obchodní značka, dostatečně neurčitá a výmluvná zároveň: Max Factor. Jenže ještě dříve, než tu byly řasenky, po nichž jsou řasy vypasené, a dlouho před neslíbatelnými rtěnkami, které na ubohých dobrovolnicích testoval stroj s pákou a gumovými násadami, žil v Rusku muž, který sice měřil sotva metr a půl, ale o to výrazněji měl v budoucnu proměnit podobu líčení a maskérství. Narodil se roku 1877 v Lodži na území tehdejšího carského Ruska a jmenoval se Maxmilián Faktorowicz.

Dostupné zdroje se zásadně rozcházejí v tom, zda byl synem rabína, či dělníka v textilní továrně. Neshodnou se ani, zda v roce 1904 uprchl do Ameriky se čtyřmi sty, či čtyřiceti tisíci dolary v kapse. Jedno je však jisté: stal se nejslavnějším maskérem zlaté éry Hollywoodu a po celém světě má na svědomí ženy, které se chtějí podobat filmovým hvězdám.

Západní kurz
Svůj první krámek s růží, pudřenkami, parfémy, parukami a krémy si Maxmilián Faktorowicz otevřel ve dvaadvaceti letech na předměstí Moskvy. Náhoda tomu chtěla, že tudy nedlouho poté putovala herecká tlupa, jež se chystala vystupovat před carem. Herci u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].