Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Nuda v Berlíně

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Angela Merkelová míří v netypické kampani k volebnímu triumfu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zesměšnění soupeře. Nesmlouvavá kritika jeho práce. Varování před důsledky jeho vítězství. Bez všech těchto typických vášní předvolebních kampaní se zatím němečtí voliči před zářijovými parlamentními volbami musí obejít. Německá politika se totiž dostala do zajetí své vlastní kultivovanosti.

Je totiž těžké strašit někým, koho si vlastně sami vážíte. A mozky zvláště dvou největších politických stran, křesťanské demokracie (CDU) a sociální demokracie (SPD), se během společné vlády v minulých čtyřech letech naučily vzájemně respektovat. Jak teď mohou chválit svou vládní práci, hlavně ochranu Němců před dopady finanční krize, a současně voličům po volbách slibovat velké změny? V roce nejhlubší recese poválečného Německa spolu obě velké strany chtějí až do posledních předvolebních dní zodpovědně vládnout, není čas na symbolickou politiku a nesplnitelné sliby, kterými politici obvykle před volbami mobilizují své voliče.

„Ve velké krizi se strany velké koalice slily do jednoho celku,“ napsal k pragmatické vládní politice už před několika měsíci týdeník Die Zeit. Německá předvolební kampaň je zatím tak klidná, že i tento časopis pro vzdělané čtenáře vyzývá k ostřejším debatám, které by voličům nabídly šanci vybrat si z odlišných programů. „Hrozí, že bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].