Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Nepodléhejme expertům!

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nepodléhejme expertům! Nemylte se, tímto varováním nemyslím jen ty, kteří se pyšní označením finanční expert, akciový expert, makroekonomický expert. Nestřílím tedy jen do vlastních řad ekonomicko-analytické obce, ale mám na mysli experty všech tříd. Kdo že je to vlastně ten expert? Označení expert bylo původně označení pro člověka, kterého okolí oceňovalo pro jeho znalosti a zkušenosti. Expertem se člověk nestal automaticky poté, co získal profesionální nebo akademickou kvalifikaci. Nyní jsou ovšem za experta označováni i lidé, kteří se sami oceňují pro své znalosti a zkušenosti. Experti jsou všude a na vše. Došlo k inflaci expertů. To by samo o sobě nebylo tak vážné. Avšak experti (ne)pěkně cvičí s naším mozkem. Doslova.

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nicholas Colas

z BNY ConvergEx shrnuje výsledky dvou experimentů, které ukazují vliv expertů na úsudek „neexpertů“. Autorem prvního je

Don Moore,

který testoval vliv expertů na úsudek lidí v oblasti, jež v žádném případě velkou expertizu nepotřebuje. Představte si, že vám budou postupně ukazovány fotografie lidí a vaším úkolem bude odhadovat hmotnost člověka na fotografii. Vypadá to snadno, odhadování, kdo kolik váží, není nic, s čím bychom se nesetkávali v běžném životě. Pojďme však dále. Don Moore vám nicméně ke každé fotografii řekne názor „experta“ na váhu daného člověka. A zároveň dodá, jak moc je tento „expert“ přesvědčen o své pravdě. Výsledky ukázaly, že lidé mají tendenci věřit „expertovi“, pokud vypadal, že je přesvědčen o svém názoru. Z výsledků ale také vyplynulo, že lidé měli tendenci věřit tomu „expertovi“, který se v minulých odhadech trvale pletl. Jinými slovy, i když expert prokáže, že není expert, lidé stejně mají tendenci věřit jeho expertnímu názoru.

Jak je to možné? O vysvětlení se postarali Engelmann, Capra, Noussair a Berns, kteří šli na věc s magnetickou rezonancí. Prostřednictvím fMRI měřili aktivitu mozku a sledovali, jak se jeho různé části chovají při rozhodování. Výsledek prokázal, že poslouchání „experta“ má tendenci vypínat tu část mozku, která je odpovědná za proces kvantitativního rozhodování. A to i v situacích, kdy expert nemá pravdu.

Jaké z toho plyne ponaučení? Záleží, v jakém jste táboře. Pro experty: Tvařte se sebevědomě, nepřipouštějte možnost, že se mýlíte. Pro táborníky neexperty: Když začne mluvit expert, nevypínejte selský rozum, poslouchejte expertovy argumenty, nejen názory. To vám radí ekonomický expert.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2009 pod titulkem Nepodléhejme expertům!