Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Kulturní přehled

Hudba:

Jindra Holubec: Valerij Dubjanin
POLÍ5 
Nepochybný objev, i když pročištění stylu ho ještě čeká. Holubec je něco mezi Baumaxou, jednočlenným funkovým bandem a nezdárným synem české alternativy. Vinylové album a CD vychází dohromady (za cenu jediného nosiče), hostuje Václavek.

Dnes Šafrán
GALÉN
Třešňák, Merta, Andrtová-Voňková, Burian, Lutka, Mikolášek… Písničkářské sdružení koncertovalo loni v Divadle Na Prádle. DVD přináší záznam a obsahuje i dokument Václava Kučery o historii Šafránu.

Lady Sovereign: Jigsaw
MIDGET / EMI
Drzá britská hiphoperka prodělala strmou kariéru, což se otisklo do její autenticity i úrovně textů. Pořád jí ale zbylo něco z uvolněného osobního stylu, takže lze doufat, že coby hvězda Hip Hop Kempu (20.–22. 8. v Hradci Králové) bude méně nepřekvapivá než z nahrávky.

Blur: Midlife
PARLOPHONE / EMI
Dvojkompaktní „úvod do Blur pro začátečníky“ je tu jako signál, že Damon Albarn pustil z hlavy Gorillaz a chystá návrat své první kapely.

David Bowie: VH1 Storytellers
EMI RECORDS
Trocha šafránu z televizního archivu. V jednom balení vychází Bowieho koncert (1999) jako hudební album i videozáznam na DVD.

Výtvarné umění:

Jan Haubelt: Horem dolů
GALERIE PAVILON, PRAHA, 11. 8.–11. 9.
Nahoře, nebo dole? Vrchem, nebo spodkem? Venku, nebo uvnitř? Takových otázek, a to si přitom sochař Jan Haubelt, absolvent ateliéru Kurta Gegauera na VŠUP, vystačí s malým prostorem bývalé kůlny ve dvoře za krámkem s brýlemi v Mostecké ulici u Karlova mostu a několika dřevěnými prkýnky. Schody, které možná vedou do nebe, ale taky třeba do pekla. A možná úplně jinam.

Maddalena Mauri: Výhradně osobní příběh
KARLIN STUDIOS, PRAHA, 6.–30. 8.
Křehká krajina vinoucí se kolem dokola po omšelých zdech staré tovární haly, malby připomínající jemnou čínskou kaligrafii i přesličkové bahniště z Cesty do pravěku. Milé setkání dívčí něžnosti a chlapského industrialu.

The Freak Show
GALERIE CALIFIA, HORAŽĎOVICE, 21. 8.–31. 10.
Výtvarné obludárium pro více i méně odvážné milovníky netradiční krásy: deformovaná monstra od Veroniky Bromové, Josefa Bolfa či Lenky Vítkové, bonus v podobě promítání kultovních Browningových Freaks z roku 1932.

Třináct skutečných
(A)VOID GALLERY, PRAHA, 6.–23 .8.
Prezentace botasek prohnaných kreativní dílnou designérů Jana Klosse a Jakuba Korouše na fotografiích Zdeňka Šebesty. Boty, jež jsou po letech opět in. Alespoň v České republice.

Knihy:

Jiří Moravčík: Když píseň tluče křídly do oken
GALÉN, 190 STRAN
Šestnáct příběhů z world music: Mari Boineová vycházející z šamanských rituálů norských Sámijců, Eliza Carthyová obrozující smyčcem britský folk, Mariem Hassanová truchlící v pouštních blues za duše Saharawinců, Faiz Ali Faiz oživující pákistánskou mystiku, Tanya Tagaqová zpívající hrdlem nebo čím vlastně. Svět hudby, která se nedá poslouchat jen na půl ucha.

Greg Mortenson, David Oliver Relin: Tři šálky čaje
PŘELOŽILA LUCIE GRANT, TATRAN, 308 STRAN
Příběh bývalého horolezce a vojáka, jenž se několik měsíců v roce věnuje stavění škol pro pákistánské a afghánské děti v oblasti, kde dávají dobrou noc kalašnikovy.

Steven Bach: Leni Riefenstahlová
PŘELOŽILA ADÉLA VOPĚNKOVÁ, IKAR, 462 STRAN
Životopis „Hitlerovy filmařky“ je cenný je tím, že autor vycházel z rozhovorů s režisérčinými přáteli a spolupracovníky i z dosud neznámých dokumentů z filmařčiny pozůstalosti: otevřený pohled na ženu, která řekla ďáblovi své Ano.

Jiří Kuchař: Hitlerova sbírka v Čechách
EMINENT, 272 STRAN
A ještě jedna kniha o období nacismu: tahle se dívá na podivnou kolekci umění, kterou za války ukrýval cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě.

Televize:

Hvězdy a jejich lovci
OPILÍ SLÁVOU, ČT 2, 23. 8., 22.05
Kam čert nemůže, nastrčí Stevea Buscemiho. Herecká ikona amerického nezávislého filmu si ve snímku Opilí slávou (2006) zahrála otravného bulvárního fotografa Lese Galantea. Už kvůli jeho komickému výkonu stojí za to si na film Toma DiCilla vyhradit večer čas. Dvorní herec tohoto režiséra má totiž schopnost podat i postavu sympatickou jako osina v zadní části těla tak, že si ji nemůžete nezamilovat.

Buscemiho hrdina je svobodný čtyřicátník, klasický ztroskotanec, který se rozčiluje, když jej někdo nazve paparazzim. Různými lstmi se pokouší dostat na večírky a ulovit exkluzivní fotografie celebrit, za něž získává nepatrné honoráře. Není divu, že jej na VIP akcích nejvíc zajímají dárkové taštičky. Jednoho dne jej okolnosti svedou dohromady s mladíkem Tobym (Michael Pitt), žijícím na ulici. Poskytne mu azyl ve své zanedbané garsonce a přibere jako neplaceného pomocníka. Přátelství ale nabourají Tobyho ambice. Díky milostnému vztahu s castingovou režisérkou se stává hvězdou televizního seriálu a navíc si začíná románek s popovou hvězdičkou K´Harmou (Alison Lohmanová).

Režisérův postoj k postavám je smířlivý. Podobně jako jeho zatím nejslavnější film Život v oblouznění (1995) byl poctou všem bláznům, kteří se angažují v tak stresujícím počínání, jakým je natáčení filmů, tak snímek Opilí slávou vypovídá o tom, že jak popové zpěvačky, tak lovci jejich snímků jsou lidé jako každý jiný, kteří se prostě jen pokoušejí protloukat životem, jak se dá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].