Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Co se sluší a co se nepatří

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ke slovu se dostávají spekulace a vytvářejí prostředí mravní nejistoty

Kdyby bývalý ředitel vnější rozvědky – poté, co byl odvolán z funkce – dostal od vlády nabídku, která by odpovídala jeho vzdělání, generálské hodnosti a míře poznatků získaných ve funkci, zdalipak by se zabýval pomstychtivým špiclováním politiků?

Kdyby někdejší ředitel BIS – poté, co byl odvolán z funkce – dostal od vlády důstojnou pracovní nabídku, jež by odpovídala jeho někdejší významné pozici vysokého vládního úředníka, stal by se z něho šéf kasina?

Neumím na tyto otázky odpovědět. Vím však, že ty situace jsou nedůstojné, nebezpečné a poškozují kde co, včetně dobrého jména oněch úředníků. A není pro mne v tomto ohledu rozhodující, zda mohli jednat jinak. Vím však, že v obou těchto do nebe volajících případech je poškozována také – a možná že zejména – prestiž českého státu. Jakou důvěru mohou mít spojenecké bezpečnostní instituce v naše české bezpečnostní služby, jestliže mohou nabýt podezření, že zmínění úředníci jsou tak nedůvěryhodní, že je vláda již nechce zaměstnávat? A jakou důvěru lze mít ve vládu, jež vybírá do tak významných bezpečnostních funkcí lidi, jimž je schopna přestat důvěřovat dříve, než informace, které ti lidé ve funkci získali, ztratí na svém bezpečnostním významu? Na tyto otázky ovšem odpovědět umím: Žádnou.

Mravnost výše než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].