Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Příběhy z ekonomiky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Naše budoucnost vypadá dobře. Na nejlepší nápady přicházejí lidé v největší nouzi

Doba mýtů neskončila, akorát že mýty dnes nemají vypravěče, a ty ekonomické zejména. Přitom za každým výrobkem se ukrývá stejně zajímavý příběh, jakým je mýtus o vzniku národa. Už při prvním pokusu dozvědět se víc o dějinách určitých výrobků nás ohromí zákonitosti úspěchu, jejichž společným jmenovatelem byla krize, bez níž by mnohé z toho, co nám ulehčuje život, neexistovalo.

1. Výrobek, který nikdo nechce, je první krok k úspěchu. Prvního dubna roku 1891 byla založena William Wrigley Jr. Company. Původně prodávala mýdlo, k němuž byl přibalen prášek do pečiva, což se těšilo veliké oblibě. Když se k prášku do pečiva začaly přibalovat žvýkačky, byly brzo populárnější než mýdlo a prášek do pečiva dohromady, a tak se výroba v této firmě bez sentimentality a obdivuhodně rychle přeorientovala na žvýkačky. Kdyby se byl býval prášek do pečiva lépe prodával, nikdy by nevyšla najevo poptávka po žvýkačkách. Tato chameleonská kvalita podnikání má v sobě cosi pohádkového.

Nokia by zřejmě neexistovala, kdyby setrvala u toho, že bude i nadále, tak jako v roce 1865, vyrábět papír a gumáky. Jednoho dne měli zřejmě všichni Finové dost gumáků, a tak začali vyvíjet autotelefony. Kdyby ve Finsku fungovala výkonná telefonní síť, mobily by tam jistě neměly takový úspěch.

2. Je třeba vytvořit problém, a potom vydělat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].