Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Poslední bitva

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Praha slibuje, že nad mafiánskými taxíky pomalu padá klec

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Bylo to jako déjà vu z poloviny devadesátých let. Pražští strážníci před dvěma týdny dny odtáhli taxikářské auto z místa pro invalidy. Majitel taxíku ale prohlásil, že oficiálně vyhrazené stání pro nemobilní osoby považuje za svůj štafl, na pomoc mu přispěchali rozlícení – a ozbrojení – kolegové a banální akce v turistickém centru se rychle zvrhla v bitku mezi taxikáři a policisty. Zranění jsou na obou stranách a konflikt bude mít soudní dohru, policie vyšetřuje tři taxikáře pro útok na veřejného činitele a řidiči podali dvě trestní oznámení pro napadení a odstranění původního stanoviště taxi.

A je to tady zase: jak je možné, že pár desítek mafiánských taxikářů dodnes v centru Prahy otravuje místní, turisty i tisíce svých korektnějších kolegů? Podle policie i magistrátu je ta otázka přehnaná. Situace na ulicích se rapidně zlepšuje a aktuální bitka je jen jedním z posledních záchvěvů někdejších králů pražského podsvětí.

Ber ho, vole
Ke žlutému taxíku prověřené pražské firmy AAA, který čeká na stanovišti na pražském Staroměstském náměstí, přichází elegantní čtyřicátník s kufříkem. V tu chvíli šťouchne muž sedící u stolku před místní kavárnou do kolegy: „Ty vole, ber ho.“ Menší vyholený muž se třpytícím se zlatým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].