Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hluboko pod vodou

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pokud se politici nedohodnou, čekají nás velké problémy

Relativní klid, který postihuje ekonomické dění o prázdninách i v době světové finanční krize, přerušila v naší zemi zpráva, že se vládě jen obtížně podaří sestavit na příští rok rozpočet s deficitem nižším než 200 miliard korun. A takovéto vyjádření od ministra financí Eduarda Janoty, který za své dlouholeté praxe při sestavování rozpočtu zná jeho vnitřnosti lépe než kdokoli jiný a je také poměrně málo ovlivněn politickými zájmy, je třeba brát velmi vážně. Určitě to tak učinil prezident Klaus, který po jednání s premiérem Fischerem dal najevo, že šetřit se musí všude (i když jeho osobní vzpomínky na úsporné balíčky, které jeho vláda sestavovala v roce 1997, jistě nejsou nejlepší).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zatímco tedy v oblasti světové ekonomiky, podniků či bank se množí náznaky, že svět je pomalu na cestě z nejhoršího ven, našim veřejným financím hrozí propad, o kterém se nám dřív ani nesnilo.

Není to překvapení
Velké překvapení však není namístě. Především, přechod od růstu kolem 5 % k poklesu, který letos dosáhne zřejmě 4 %, představuje obrovský propad ekonomiky (v řádu vyšším než 300 miliard), který zasáhne každého z nás, a pochopitelně i státní kasu.

Náš rozpočet si v době prosperity zvykal na velmi malá omezení a mnohdy je šokující vidět, jak si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].