Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Dopis z Kurdistánu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Návštěva volební místnosti není pouze otázkou výběru politické strany, ale také vyjádřením úcty statisícům nevinných obětí.

Když jsme v dubnu s českými spisovateli cestovali po území hornatého iráckého Kurdistánu, ukázali nám naši hostitelé hliněný domek v malé vesničce na úpatí hor nedaleko Akré, ve kterém bydlí starý péšmerge neboli „ten, který čelí smrti“. Bojovník přišel o celou svou rodinu při útoku Saddámovy armády, jeho dům byl třikrát srovnán se zemí, ale on ho pokaždé znovu dokázal postavit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když jsme míjeli vojenský pomník poblíž cesty, vyprávěli nám zase příběh dvou kurdských pastýřů, kteří zabloudili v horách a narazili na iráckou vojenskou hlídku. Ta je odvlekla k rozestavěné stavbě a nechala je zalít do betonu podstavce, právě toho, na němž dnes stojí pomník. Takových příběhů se odehrávaly v osmdesátých letech na území dnešního iráckého Kurdistánu v tichosti a bez lítosti tisíce.

Očekávaný výsledek
Dnešní Kurdistán je svědkem zcela odlišných událostí. Předminulou sobotu se tu v klidné atmosféře odehrávaly volby, v nichž více než dva a půl milionu iráckých Kurdů volilo 111 zástupců do regionálního parlamentu (který mimochodem nově stanovil třicetiprocentní kvótu pro zastoupení žen). Současně se poprvé v přímých volbách volil prezident. Protože ve volbách rozhoduje vlastně ještě táž generace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].