Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blog

Lidovci proti minaretu brojící
„Máme zde přece svoji kulturu, své tradice. Zkušenosti západních zemí ukazují, že muslimové se ve větším počtu uzavírají do sebe a nechtějí se příliš začleňovat.“ „Jižní Morava má své vlastní tradice, hodnoty a tisíciletou kulturu. Bylo by velkou chybou si je vytlačovat cizí kulturou a náboženstvím.“ Tyto věty nezazněly na posledních mítincích Národní ani Dělnické strany, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale z úst členů parlamentní strany. V souvislosti s plánovanou stavbou druhé mešity v Brně je vyřkli lídr jihomoravské kandidátky za KDU-ČSL Stanislav Juránek a náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.
Tyto tvrdé výroky následovaly krátce poté, co se předseda Islámské nadace v Brně Muneeb Hassan Alrawi v Brněnském deníku zmínil o tom, že brněnští muslimové hledají prostor, kde by v budoucnu mohli vystavět novou mešitu až pro pět set věřících. Ve Vídeňské ulici v Brně už stojí jedna ze dvou mešit v České republice. Má však kapacitu pouhých 150 lidí a při pátečních modlitbách se tu každý týden schází věřících mnohem více. Jen pro připomenutí, obyvatel Brna je více než 400 tisíc.
Proti plánované stavbě další mešity se okamžitě negativně vymezilo několik lidoveckých politiků působících v Jihomoravském kraji. Stavba přitom ještě není ani na papíře a mohla by začít nejdříve za dva roky. K vzedmutí vášní však stačilo už jen to, že o ní brněnští muslimové vůbec začali přemýšlet.
VACLAVZEMAN.BLOG.RESPEKT.CZ

Více na blog.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].