Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co si myslíte o záměru muslimské komunity v Brně postavit další mešitu?

Tomáš Kraus • Autor: Archiv
Tomáš Kraus • Autor: Archiv
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TOMÁŠ BUTTA

patriarcha Církve československé husitské

Podle zprávy ministerstva kultury i přes velkou část občanů bez vztahu k organizovanému náboženství převažuje v naší společnosti křesťanská tradice. Muslimská obec byla na našem území již v době první republiky. Od roku 2004 jsou muslimové u nás registrováni a tím se i podle jejich základního dokumentu se stavbou mešit a modliteben počítá. V Evropě tvoří muslimové druhé nejpočetnější náboženství po křesťanech. Růst muslimské komunity je realitou. Stává se tím v naší nábožensky lhostejné společnosti novou výzvou k hledání živých křesťanských hodnot.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TOMÁŠ KRAUS

tajemník Federace židovských obcí

Stanovisko KDU-ČSL je pochopitelné, je to koneckonců konzervativní strana. V tomto případě ale nejspíš vyjadřuje mínění daleko širší veřejnosti. Je tu obava z expanze muslimské komunity, kterou v nedávné době zažily některé země západní Evropy a která přinesla velké sociální a politické problémy. Řada mešit ve Francii či Anglii se stala centry radikálního islamismu. Česká společnost navíc nemá žádnou zkušenost s multikulturalismem. Předválečnou integraci židovské komunity ukončil holocaust. Svým způsobem lze říci, že na takto uprázdněná místa nyní přicházejí jiní. Ale to platí v celé Evropě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ZDENĚK BÁRTA

evangelický farář

Je to velmi dobrý a navíc pochopitelný záměr, když ta deset let stará mešita již nestačí. Pro Brno je to ostatně skvělá příležitost ukázat, že již není xenofobním městem, ale že chce do budoucnosti žít na základě evropských, tj. křesťanských hodnot, ke kterým patří tolerance k menšinám, vstřícnost k příchozím a hostům i úcta k odlišným názorům. Odpor k tomuto záměru muslimů postavit si nový modlitební stánek jen ukazuje na naši českou zapšklost pramenící z plytkého ateismu obecně, speciálně pak z nedostatku validních informací o samotném islámu, který tak bývá zlovolně ztotožňován s terorismem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

EVA MATULOVÁ

farářka Církve československé husitské

Proč ne? Nevidím důvod pro nějaké zakazování a petice. Sama působím ve svém sboru na Praze 9 a nedaleko nás je už dlouhou dobu také mešita a často tam potkáváme muslimy, jak jdou z modlitebny. Myslím, že muslimští věřící tam nikomu nevadí a nikdy nevadili. Problém vidím v dnešní době spíše v ovlivňování médii a proklamacemi, že co je z arabských zemí, je „nebezpečné“ a v další nebezpečné tezi, že

„co je jiné a čemu nerozumíme, je špatné“

. Muslimové, stejně jako každá náboženská společnost, mají právo na svoje obřady, svoje prostory, svoje setkávání. Přeju jim, aby svoji mešitu postavili, aby tak mohli – stejně jako kterýkoli poctivý věřící v této zemi – prožívat ve společenství svoji víru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2009 pod titulkem Anketa: Co si myslíte o záměru muslimské komunity v Brně postavit další mešitu?