Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Po nákupech

Oblečení proti slunci

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na sluníčko choďte jedině v tmavém oblečení, doporučují dermatologové. A ještě varují: krémy na opalování totiž nefungují. A nemohou za to. Můžete za to vy! Samozřejmě po těchto informacích vychází člověk z kožařovy ordinace údivem trochu zarudlý. Takže znovu a po pořádku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Krémy na opalování se stále zdokonalují a krémy s faktorem SPF 30 dokážou absorbovat až 98 procent UV záření. Ochranný faktor je pořád silnější, ale co na to lidský faktor? Je stále stejně slabý. Správně se namazat, to je přitom úkol jen pro vycvičené jedince se železnou vůlí. (Patnáct minut před odchodem z domu, pak znovu každou hodinu, bez vynechání jediné osluněné plošky a samozřejmě ani plešky, dostatečně vydatně, dle pokynů asi lžička krému na každou paži). Zvládne to málokdo. Nedokonalí lidé se dokonalými krémy nedokážou natřít. A za trest trpí.

Vůbec nejvíc v Austrálii. Výskyt kožních karcinomů je tam zřejmě nejvyšší na světě a dva ze tří Australanů se před svojí sedmdesátkou dozvědí, že mají rakovinu kůže. Australská vláda pro své občany vytvořila podrobný návod, jak se před sluncem chránit (www.smartsun.com.au). A radí v kostce toto: na krém nespoléhejte, stejně ho nezvládáte. Radši se držte ve stínu a oblečení. Kvalita stínu se zatím neměří, ochranné schopnosti různých tkanin ohodnotit lze. Je k tomu zavedena veličina UPF (ultraviolet protection factor) a na některých kusech oblečení je už uvedena. Pokud je na visačce UPF 20, znamená to, že na kůži propustí jenom jednu dvacetinu slunečního záření. Bílé tričko má UPF tak pět, existují ale i superochranné látky s UPF 50+, což znamená, že zadrží 98 procent záření.

Pokud by si člověk chtěl vyrobit plážový model s vysokým UPF z vlastních zásob, doporučuje se zvolené kusy oblečení nasvítit žárovkou k žárovce. Vychází se pak z jednoduché logiky, že když je neprosvítí malá lampa, neprosvítí je ani velká lampa velikosti slunce. UPF lze u oblečení zvýšit také chemicky. Na americkém trhu je prací prášek Sun Guard, který to údajně dokáže. V každém případě z toho však nejlépe vycházejí hustě tkané tmavé látky. Takže pěkně do černého a plavky raději s dlouhým rukávem. Nebo budou dermatologové zase varovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2009 pod titulkem Oblečení proti slunci