Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Vášně kolem vládní změny

Ačkoliv to minulý týden vypadalo téměř na pád vlády, nakonec se aktéři sporu rozešli smírně. Otázka, jestli v rámci změn v kabinetu dostane červenou kartu Jiří Čunek, nebo Miroslav Kalousek, přerostla v bratrovražedný boj uvnitř KDU-ČSL a ještě ve čtvrtek se zdálo, že vládu potopí buď nespokojení Čunkovi stoupenci, nebo v případě Kalouskovy prohry sám premiér Topolánek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vášně kolem vládní změny - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vášně kolem vládní změny - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Ačkoliv to minulý týden vypadalo téměř na pád vlády, nakonec se aktéři sporu rozešli smírně. Otázka, jestli v rámci změn v kabinetu dostane červenou kartu Jiří Čunek, nebo Miroslav Kalousek, přerostla v bratrovražedný boj uvnitř KDU-ČSL a ještě ve čtvrtek se zdálo, že vládu potopí buď nespokojení Čunkovi stoupenci, nebo v případě Kalouskovy prohry sám premiér Topolánek. Konflikt však podle všeho skončil tak rychle, jak začal, hlavně proto, že si konec kabinetu vlastně nikdo nepřeje.

V lidoveckém hlavním stanu v centru Prahy panovala v pátek napjatá nálada. Pár hodin předtím, než se tam sešlo širší vedení, připouštěli vlivní členové, že se jejich strana ocitla na pokraji rozpadu. Dilema Čunek–Kalousek totiž oživilo dlouhodobé schizma křesťanských demokratů mezi levicovým a pravicovým křídlem. Místopředseda partaje a protagonista její „levicové“ skupiny David Macek se v médiích rozpomněl, že mu Miroslav Kalousek při prezidentské volbě chtěl „rozbít hubu“. Kalouskovi stoupenci mu zase obratem přes noviny ve své tzv. Tříkrálové výzvě vzkázali, že z „mladické nerozvážnosti maří devadesátileté dědictví jejich předchůdců“. Vedení nakonec našlo východisko ze slepé uličky: Kalousek, ale ani žádný další lidovecký ministr by z vlády neměli odejít. Přestože se tento návrh s premiérovou představou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].