Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Topolánkův risk

Z té srážky bude dlouho brnět hlava. Dva Valaši – Mirek Topolánek a Jiří Čunek se srazili tak zprudka, že se v základech otřásla KDU-ČSL i vláda.

Z té srážky bude dlouho brnět hlava. Dva Valaši – Mirek TopolánekJiří Čunek se srazili tak zprudka, že se v základech otřásla KDU-ČSL i vláda. Premiérovo rozhodnutí vyhodit šéfa lidovců z kabinetu má řadu nejasných souvislostí a možných dopadů. Stěžejní otázku si položme hned v úvodu: Proč jde Topolánek do tak nebezpečného sporu s šéfem koaliční strany právě nyní?

Vítej ze zimního spánku

Provádět změny v ministerském týmu během řádného termínu vlády je dobrý a důležitý zvyk demokratických systémů. Přináší to totiž s sebou novou energii, nápady a v neposlední řadě poznání pro členy kabinetu, že nemají nic jisté. Uvelebit se v ministerském křesle je totiž velmi snadné a přijít na chuť vlivu ještě snazší.

Zároveň však platí, že zavádět změny v koaliční vládě je velmi těžký úkol. Tady už do rozhodování nezasahuje jen schopnost či neschopnost jednotlivých ministrů, ale ovlivňují jej také stranické zájmy. Co je pak téměř nemožné, je odvolat šéfa koaliční strany. Útok na něj strany okamžitě vnímají jako atak na samotnou podstatu partaje.

Když se tedy veřejnost dozvěděla, že se Mirek Topolánek rozhodl nepočítat ve své koaliční vládě s Jiřím Čunkem, jen to zašumělo. Ne že by si to předseda KDU-ČSL nezasloužil. Tento list to konstatoval tolikrát, že to ani nebylo milé. Jen je na místě se ptát: To se premiér probudil uprostřed mrazů ze zimního spánku?

Jiří Čunek si odvolání z vlády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].