Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Tohle vám vydrží

Pro dvaačtyřicetiletého Pavla Mlýnka všechno začalo hned na začátku 90. let: jako čerstvě vystudovaný sociolog a pedagog volného času chtěl využít čerstvě nabyté svobody a začal se ohlížet, jak se postavit na vlastní nohy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vzhůru do prašanu! - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vzhůru do prašanu! - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Kadeřník, prodejna obuvi, za výlohou litografie od Chagalla či Miróa, stříbrné a zlaté šperky, starožitnosti a vodní dýmky. To všechno nabízí obchodní pasáž Galerie Orlí v centru Brna. Návštěvník se tady může usadit v italské restauraci císaře Leopolda nebo si na počkání nechat opravit boty. Mezi luxusními výlohami se ukrývá i místo, kam chodí jen ti zasvěcení. Hledají tady komplet oblečení od ponožek přes spodní prádlo po bundy, kalhoty a kulichy speciálně vyrobené pro milovníky hor, především snowboardisty, upřednostňující jízdu ve volném terénu. Jeho majitel se jmenuje Pavel Mlýnek a obchod pod názvem Mill skrývá ještě jednu zvláštnost. Prodává totiž výhradně oděvy vlastní výroby, šité v tuzemských dílnách. A mezi uctívači „outdooru“ se stává pomalu pojmem: jeho šedivé a modré bundy v ostré globální tlačenici směle konkurují nejžádanějším zahraničním značkám.

Knoflík, zip a gumička

Pro dvaačtyřicetiletého Pavla Mlýnka všechno začalo hned na začátku 90. let: jako čerstvě vystudovaný sociolog a pedagog volného času chtěl využít čerstvě nabyté svobody a začal se ohlížet, jak se postavit na vlastní nohy. „Kantorství mě nelákalo,“ říká. Coby horolezec (zdolával na laně stěny v Tatrách či rumunských Karpatech) či zasvěcenec do tehdy úplně nové disciplíny létání ze svahů padákem (tzv. paraglidingu) postupně došel k tomu, že svou …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].