Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Tak povedené představení Národní divadlo už dlouho nezažilo. Na popud vicepremiéra Alexandra Vondry ho připravilo Divadlo bratří Formanů jako slavnostní zahájení českého předsednictví Evropské unii.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: RESPEKT - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: RESPEKT - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

RESPEKT

Pohoda v Národním

Tak povedené představení Národní divadlo už dlouho nezažilo. Na popud vicepremiéra Alexandra Vondry ho připravilo Divadlo bratří Formanů jako slavnostní zahájení českého předsednictví Evropské unii. Inspirativní bylo hlavně to, s jakou lehkostí si autoři dokázali dělat legraci sami ze sebe a hlavně ze slavných českých osobností. A také, že večer nepojali formálně. Například místo tradiční zasloužilé národní umělkyně v tmavých šatech zapěl hymnu rozdováděný Jiří Suchý. Nebrat se moc vážně a tolik se neprožívat, tady není moc obvyklé. Tentokrát byla ale v Národním fakt sranda. V době, kdy řešíme jednu za druhou, to působí jako příjemná vzpruha.

DESPEKT

Ustrašená televize

Despekt si zaslouží Česká televize za rychlost a hloubku předklonu, s níž se po prezidentské stížnosti snažila vymazat z historie vcelku nevinné záběry Klausovy „rozcvičky“ a potrestala její autory. Příkladů ze světa, kdy politici po nesrovnatelně drsnějších legráckách nepožadovali omluvy, a když požadovali, televize jim nespěchaly vyhovět, je nepřeberně. Slavné jsou třeba záběry amerického prezidenta George W. Bushe, jak se v přímém přenosu před celým světem drbe za uchem, přejíždí si jazykem zuby a „legračně“ se pitvoří. A nebyla to ledajaká řeč – těsně poté totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].