Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Není se kam schovat

S italskou pozorovatelkou Amnesty International pro Blízký východ Donatellou Roverovou o válce v Gaze

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

I během současného konfliktu je v těsném kontaktu s Palestinci žijícími v pásmu Gaza. Vedoucí výzkumnice izraelsko-palestinského konfliktu pro Amnesty International Donatella Rovera se odtud vrátila těsně před zahájením pozemního útoku Izraele. Popisuje tvrdý život obyčejných Palestinců v časech blokády, jejich pragmatický přístup k Hamásu a kritizuje postup diplomatické mise vedené Karlem Schwarzenbergem.

Kdy naposledy jste byla přímo v Gaze?

Před pár týdny, než byly uzavřeny hranice. Nemůžeme teď být přímo v Gaze, protože izraelská armáda nedovoluje vstup nikomu, což vidím jako obrovský problém. Nedostanou se tam lékaři, humanitární pracovníci, pozorovatelé ani novináři. Já jsem teď v úzkém kontaktu s lidmi, kteří jsou v Gaze, každý den - s mnoha z nich si telefonuji a zjišťuji, jaká je tam situace. Zítra odjíždím do Izraele.

S jakými lidmi z Gazy komunikujete?

Do Gazy jezdím pracovat už desítky let, takže tam znám opravdu mnoho lidí všech postavení. Jsou to úplně obyčejní lidé, lékaři, ředitelé nemocnic, ale i humanitární pracovníci a lidé, kteří pracují pro charitu.

Mají Palestinci v Gaze ještě nějaké zásoby potravin?

Osmdesát procent lidí je plně závislých na humanitární pomoci OSN a tito lidé už nemají vůbec žádné zásoby, protože blokáda trvá už rok a půl a v poslední době je daleko tvrdší. Obrovský problém je s …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].