Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Iluze o krizích

O válkách a rozhodnutích panovníků se mluví téměř na každé hodině dějepisu, ale finanční krize se do učebnic dostanou málokdy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ján Žilinský - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Ján Žilinský - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

Ján Žilinský

(1985) studuje ekonomii na Harvardově univerzitě. V létě 2006 pracoval v kanceláři guvernéra Schwarzeneggera a v létě 2007 na London School of Economics a v bratislavském institutu INEKO. Je členem redakční rady studentského deníku The Harvard Crimson a autorem statí o politice a ekonomice.

O válkách a rozhodnutích panovníků se mluví téměř na každé hodině dějepisu, ale finanční krize se do učebnic dostanou málokdy. Pak to vypadá, jako kdyby existovaly jen od minulého století – od krachu na newyorské burze, o které vědí všichni. Jenže cenová nestabilita a finanční krize existují už po mnoho staletí a jejich dějiny jsou velmi zajímavé.

Už počátkem patnáctého století se vytvořila cenová bublina, ne však na trhu s nemovitostmi, ale s květinami. V Holandsku se staly mimořádně populární tulipány pozměněné takzvaným mozaikovým virem. Spousta lidí investovala do těchto tulipánů velké peníze, o které přišli v roce 1637, když zájem o tulipány a tím i jejich cena náhle prudce upadly.

Když ceny určuje trh a nabídka nějakého zboží se krátkodobě nemění, roste po něm poptávka, čímž se zákonitě zvedá jeho cena. Jenže je málo věcí na světě, kterých nelze vyrábět stále víc, takže pokud roste poptávka, roste i výroba a někdy se tento vztah nafoukne do bubliny. Je zasazeno příliš mnoho květů, ušito příliš mnoho džínsů, postaveno příliš mnoho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].