Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vaše dopisy

ACH, TY JSI ÚŽASNÝ

RESPEKT 2/09

Hranice plné voltů

Text popisku této fotografie je zavádějící a nepřesný. Ženijně-technické zabezpečení státních hranic s tehdy Německou spolkovou republikou, Rakouskem a v poválečných letech i s Německou demokratickou republikou procházelo několikerými vývojovými etapami, které se dají charakterizovat technickou podobou zabezpečení hranice, jež byla pro danou vývojovou verzi „železné opony“ charakteristická.

V prvních letech po roce 1948 byla pro západní hranici charakteristická sestava EZOH, která sestávala mj. z hlavního plotu opatřeného několika vodorovně umístěnými vodiči elektrického proudu s napětím od 3 do 15 kV (obvykle 6 kV), ukotvenými na sloupech izolátory, a dále z pomocného nižšího plotu, který byl pod napětím pouze 70 V a měl signalizační funkci (při porušení, např. přestřihnutí apod.) a dále ochrannou, aby se na vysokonapěťovou část nedostávala třeba zvěř. Tento systém přetrval až do konce roku 1965, kdy byl elektrický proud vypnut a zabezpečení hranic nahrazeno nízkonapěťovým (24 V) systémem ženijně-technického zabezpečení 2. generace, tzv. sestavy U-60.

Vámi prezentovaná fotografie je právě vysokonapěťový systém EZOH – dobře patrné jsou bílé izolátory na sloupech vyššího plotu (sloupy tvaru Y). Jak jsem uvedl, tento systém se používal na západní hranici pouze do konce roku 1965.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].