Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nás se to netýká

V případu Vítkov selhávají politici i policie

Policii se dosud nepodařilo vyřešit tři měsíce starý případ pokusu o devítinásobnou vraždu, jehož obětí je jedno nadosmrti zmrzačené dítě. Přitom je dost možné, že vrah nebo vrazi jsou rozhodnuti vraždit dál. A pokud ne oni, někdo podobný atak jistě zopakuje. Přesto v Česku tato policejní neschopnost nikoho moc nevzrušuje, nikdo nevolá policii a její šéfy k odpovědnosti. Důvod? Většina lidí se domnívá, že vítkovský vražedný útok se „nás“ netýká. Oběti jsou Romové, a u těch se v Česku už nějakou dobu předpokládá, že prostě s nějakým hořícím stropem nad hlavou musejí počítat a že si to možná i tak trochu zaslouží.

Lichvářům na stopě
Z formálního hlediska lze jen stěží policejnímu vyšetřování vítkovského útoku něco vytknout. Policie na případ nasadila desítky lidí, vyslechla stovky svědků, prověřila tisíce informací. I senzibila si přizvala. Politici poskytovali vyšetřování na začátku podporu takového kalibru, že se o tom může třeba protikorupčním jednotkám jen zdát. Výsledek se však ani po třech měsících nedostavil. Proč?

Policie má dvě varianty vražedného útoku. Rasismus, anebo výstraha lichvářů dlužníkům. V prvním případě existují dvě alternativy. Šlo o nepromyšlenou akci rozkurážených násilníků z okolí. Věděli, kdo v domě bydlí, a ve Vítkově a přilehlých obcích – kde, jak říká vítkovský starosta, se všichni znají –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].