Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Uplynulo 594 let od upálení mistra Jana Husa. V Národním divadle dali do opravy Hynaisovu oponu. Média přinesla zprávu, že britští vědci z Newcastlu vyrobili umělé spermie; „Přichází svět bez mužů?“ komentoval to po vzoru celosvětového tisku tuzemský list MF Dnes. Do Česka přijel vlakem z Vídně John Malkovich. Ministerstvo financí odhadlo, že škody současných povodní zvednou státní deficit minimálně o čtyři miliardy korun.
Konec recese v dohledu, okomentovaly hlavním titulkem na první straně Hospodářské noviny zprávu o rekordním růstu německého průmyslu; německá kancléřka Angela Merkelová naopak varovala světovou veřejnost před „předčasným optimismem“. Lékaři Kardiochirurgické kliniky FN v Olomouci poprvé operovali srdce bez skalpelu. Zemřel Robert McNamara. Noviny informovaly, že na západě komunistické Číny se ve své domovské provincii Sin-ťiang vzbouřili utlačovaní Ujgurové. Českým drahám skončil monopol na rychlíky. Po letech váhání přistoupila Česká republika k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Město Třebíč se připojilo na Twitter. Průzkum ministerstva školství odhalil, že do zdejších zvláštních škol je každoročně bez jakýchkoli důvodů poslána více než čtvrtina – 27 procent – romských dětí daného populačního ročníku.
Zatímco tyto školy navštěvují dvě neromské děti ze sta, u romských dětí je to třicet ze sta – neuvěřitelná nerovnováha v šancích na vzdělání, řekla k tomu v Lidových novinách náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková. Pokračovaly deště. Průzkum ukázal, že Fischerově vládě věří třikrát více lidí než předtím Topolánkově. Na internetu se objevily nové seznamy spolupracovníků StB. Při cvičení na posilovacím stroji náhle zemřel návštěvník posilovny v Pardubicích. Šestice riskujících vodáků vyjela navzdory varování na rozvodněnou Otavu a jeden z nich zahynul poté, co se jejich raft převrátil pod jezem ve Strakonicích; při záchraně topící se posádky raftu málem zahynuli dva zasahující hasiči. O 17 procent vzrostlo regulované nájemné.
Já nic nevím, já neviděl jedinou fakturu, jedinou smlouvu – to byla záležitost organizátorů, já do účtů nemohu, já jsem jen vládní zmocněnec, co neměl nic kontrolovat, ale jenom zajistit, aby se ta akce konala, aby proběhla, odrážel poslanec a vládní zmocněnec pro letošní liberecké mistrovství světa v lyžování Tomáš Hasil (ODS) zájem médií poté, co vyšlo najevo, že organizátoři této akce nasekali kromě státní dvoumiliardové dotace ještě dalších 116 milionů korun dluhu v podezřelých, všelijak zašmodrchaně rozdělených zakázkách. Do kin přišel Harry Potter a Princ dvojí krve. Vyšlo najevo, že internetové Radio Wave – rozhlasová stanice „pro mladé“ – zatím nevysílá na VKV v pěti univerzitních městech, jak napsala některá média, ale že možná někdy bude. Klesly ceny ropy. Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera odešel ze Soudcovské unie ČR poté, co se dozvěděl, že tato instituce chce prozkoumat jeho účast v tzv. justiční mafii, spolku zdejších soudců a žalobců spolupracujících s politiky na ovlivňování tuzemské spravedlnosti.
Byla děkovačka, já měl hlavní roli, on vedlejší, přesto se nacpal mezi hlavní postavy, řekl jsem mu pak, že je debil, on mně dal pěstí do hlavy, já jemu do nosu, popsal soudu operní pěvec Robert Šícho, jaké měl vztahy s kolegou, jehož se podle obžaloby pokusil loni cestou na společné představení zavraždit uškrcením na dálnici u Heřmanovy Huti. Komerční banka oznámila, že ve druhém čtvrtletí čeká zisk. V Ostravě hráli Asia Dub Foundation. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb zajistil byty squatterům vystěhovaným z pražské vily Milada a radní Jiří Janeček to nazval „plivancem do tváře slušných lidí“. Lesy ČR se rozhodly, že lidem vyplaveným povodněmi budou stavební dřevo prodávat po jedné koruně za kubík. Ve snaze přehradit cestu lupičům prchajícím po vykradení směnárny v Lokti zastavila policie linkový autobus Praha–Rakovník, poslala pasažéry do bezpečí v polích a prázdným vozidlem přehradila silnici u Pavlova. Opět klesl prodej aut. Třicet tisíc lidí oslavilo na Velehradě svátek příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Meteorologové informovali veřejnost, že s vlhkem je konec a že už brzy přijde opravdové léto.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2009 pod titulkem Minulý týden