Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ČSSD v Kremlu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Paroubek se pustil do nebezpečných obchodů

Po svém prvním zvolení prezidentem před dvaceti lety nezamířil Václav Havel do Moskvy, jak bylo zvykem, ale do Bonnu obnovit vztahy s naším nejdůležitějším sousedem. Byla to tehdy velká změna. A i další čeští pohlaváři pak využívali symboliky prvních cest k posílení našich sousedských vazeb a vydávali se střídavě na Slovensko (Klaus, Topolánek, Gross), do Rakouska (Zeman), do Polska (Špidla). Každý ze státníků tím dal najevo své priority a každá z uvedených voleb byla něčím přitažlivá.

Teď před říjnovými volbami se šéf sociální demokracie Jiří Paroubek rozhodl opět pro velkou změnu: chce nás všechny hlasitě a dopředu ubezpečit, že pokud vyhraje příští volby, vidí jako budoucí premiér nejdůležitější posílení české orientace na Rusko. A dělá to zajímavým způsobem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co zlepšovat?

Zatímco premiéři a prezidenti dávají najevo své zahraniční priority svojí první zahraniční cestou, u šéfů opozice bývají naopak symbolicky nejdůležitější jejich cesty před volbami. Těmi naznačují, jaké vztahy chtějí posilovat.

Jiří Paroubek zajel koncem června do Moskvy. Sešel se s náměstkem ministra zahraničí Karasinem a čas si na něj udělal i vládce Ruska, toho času premiér Vladimir Putin. Paroubek pak po návratu prohlásil, že je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].