Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Už jen nějaký golem...

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Byla Whyteova opera v Národním divadle mystickým zjevením, nebo jen nehotovou inscenací? To ukáže budoucnost.

Pokud jde o operu, není obvyklé, aby si autor libreta hledal skladatele, bývá to naopak. Rovněž není zvykem, aby byl libretista všude uváděn na prvním místě, jednal s operními domy, sháněl vlivné přátele a finance. V případě Golema 13 uvedeného v Národním divadle v Praze je tradiční vztah mezi „textařem“ a skladatelem postaven na hlavu. Snad proto trvá George R. Whyte na tom, že dílo není opera – i když tak vypadá. Jde prý o drama, ke kterému Izraelec Noam Sheriff složil hudbu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

George R. Whyte je Brit. Od mládí žil jednou nohou ve světě obchodu, druhou v umění. Věnuje se hudbě a psaní, ale přibližně od počátku devadesátých let napřel veškeré své tvůrčí i organizační schopnosti k jediné věci: boji proti antisemitismu.

Narodil se roku 1933 v Budapešti, otec byl Maďar, matka Češka. Doma se mluvilo maďarsky. V roce 1939 se Whyteův otec, obchodník s realitami a „největší anglofil na světě“, rozhodl, že odveze rodinu do Anglie. „V roce 1942 začaly domů chodit telegramy z Červeného kříže: Váš otec, 93, byl deportován. Vaše matka, 88, byla deportována. Nevěděli jsme, co znamená být deportován. Dozvěděli jsme se to až v roce 1945, když byly osvobozeny a otevřeny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].