Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Jak se volí komisař

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč Češi ještě nevybrali svého člověka do Bruselu

Je to místo, odkud se dá hýbat Evropou. Zákulisní soutěž o nejlepší křesla v Evropské komisi, která se budou měnit na podzim, už začala, ale Češi jsou v ní zatím trochu stranou. O místním kandidátovi do komise se totiž z vůle ODS a ČSSD rozhodne až po volbách. Tím se podstatně zužuje šance vyjednat v komisi významný rezort (k nimž patří třeba zemědělství, energetika nebo průmysl).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Právě teď

Výběr a sestavování Evropské komise, který má na starosti její současný šéf po domluvě s vládami členských států (a jejich představu poté musí schválit Evropský parlament), je mimořádně delikátní a složitý proces. Podle BBC se ten vyjednávací zmatek blíží „kvadratuře kruhu“, deník Wall Street Journal jej zase nazval jedním z největších globálních „koňských handlů“.

Vtip je v tom, že kdo do této soutěže vstoupí včas a s konkrétním a dobrým koněm, má větší šance na úspěch. Tak to alespoň vidí domácí diplomaté, experti i někteří politici, třeba zelení či lidovci. A nakonec i ministři přechodné Fischerovy vlády i premiér sám. „Měli bychom kandidáta na komisaře vybírat ve stejné době jako ostatní země,“ říká ministr pro evropské záležitosti Štefan Fulle.„Neúčastnit se toho procesu je nevýhoda.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].