Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Boj o vakcínu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Očkovací látku proti mexické chřipce již mají zamluvenou Británie, Kanada, Spojené státy a řada dalších zemí. Na rozvojový svět nezbude prakticky nic a zkrátka může přijít i Česko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Svět čelí první pandemii chřipky od roku 1969. Nemoc zatím není příliš nebezpečná, nelze ale vyloučit, že na podzim udeří v podstatně horší podobě. Jak jí čelit? Brzy by zdravotníci měli mít k dispozici kromě protivirových léků také vakcínu, klasické očkování, které by zajistilo lidem imunitu. Vakcíny ale nebude dost pro všechny země a zdá se, že Češi mohou být mezi těmi, na něž se nedostane.

S očkováním by se mělo začít zhruba koncem podzimu, poté, co mezinárodní farmaceutické firmy začnou chrlit vakcínu ve větším množství na trh. Už teď je ale jasné, že poptávka značně převýší nabídku. Studie financovaná Gatesovou nadací ještě před vypuknutím epidemie mexické (též „prasečí“ či „nové“) chřipky ukázala, že všichni světoví výrobci dohromady mohou ročně teoreticky vyprodukovat kolem 2,5 miliardy dávek pandemické vakcíny. Počítáme-li, že k očkování jednoho člověka budou zapotřebí dvě dávky, vyjde nám, že během prvního roku (počítáno od konce letošního května, kdy byl virový kmen pro výrobu vakcíny zaslán farmaceutickým firmám) může být očkováno zhruba 1,2 miliardy lidí, tedy méně než 20 procent pozemšťanů. Ve skutečnosti však bude očkovací látky z různých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].