Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Firmo, jde se pomáhat

Věnujte jeden den pomoci druhým. Takový plakátek visí v centrále firmy Vodafone na chodbách, ve výtahu i na toaletě. Zaměstnanci jsou tímto nabádáni, aby šli na den pracovat do neziskové organizace. Podobnou nabídku má pro své lidi čím dál více společností. Nazývají to firemním dobrovolnictvím.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mirka Grniaková

si obvykle bere do práce kostým, tentokrát si však oblékla gumové rukavice. Místo aby otevřela notebook, ponořila ruce do kbelíku s vodou. Spolu s dalšími kolegyněmi pak strávila dopoledne umýváním nábytku pro dobročinnou kavárnu Potmě, kterou v centru Prahy zřizuje vždycky v červnu nadace Světluška; hosté tam sedí v naprosté tmě a obsluhují je nevidomí.

Mirka Grniaková pracuje v marketingu pojišťovny Axa, ale tento úklid jí firma také zaplatí. A k tomu ještě službu, kdy doprovodila nevidomé na oběd a do práce v kavárně. Co z toho podnik má? „Každá firma si musí budovat image,“ uvažuje Mirka. Také proto dostala ona i ostatní od zaměstnavatele tričko s logem, neboť v této souvislosti je dobré se nechat vidět. Co z toho má Mirka? „Dobrý pocit,“ vystihuje to stručně. Právě tak ve zkratce funguje takzvané firemní dobrovolnictví. Firma dá svým zaměstnancům možnost pracovat na nějaké dobročinné práci, zaplatí jim většinou jeden den do roka. Zaměstnanec se poučí, jak to funguje v jiném prostředí. Většinou se činnost vykonává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].