Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Trable s poslaneckými platy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Patrně nikdo nečeká, že v Česku jako zemi usazené na 45. místě světového korupčního indexu bude parlament oázou čestnosti. Že lovit v jeho vodách přináší novinářům vždy nějaký efekt, se potvrdilo i minulý týden. Inspirovány britskými kolegy, posvítily si na výdaje poslanců tentokrát Hospodářské noviny a Česká televize. Výsledkem je další zpráva o nejasných účtech a podezření z přikrádání. Žádná senzační odhalení se sice zatím nekonají, přesto je zřejmé, že dnešní systém poslaneckých platů není dobrý.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kdo končí?

Nedávný skandál v Británii spočíval v rozhazování peněz, které mají mimolondýnští zákonodárci na pokrytí výdajů spojených s náhradním bydlením. Jde zhruba o 24 tisíc liber ročně (asi 60 tisíc korun měsíčně), řádný plat britského poslance dělá 63 tisíc liber ročně. Novináři z deníku Daily Telegraph dostali od kohosi přesný výpis z těchto vedlejších výdajů, ze kterých vyšlo najevo, že poslanci používají peníze na jasně privátní věci či nepřijatelný luxus.

Čeští novináři takové štěstí na zdroje neměli. Kancelář administrativního vedení Poslanecké sněmovny jim dala pouze informaci, kolik jednotliví poslanci utrácejí. Nevíme tedy přesně za co, neboť své účty tají i sami poslanci. Zajímavé je to hlavně u poradenských služeb (nárok je 14 tisíc měsíčně), které si poslanci objednávají nárazově podle svého uvážení. Existuje podezření, že část peněz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].