Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lákání sirény

ODS volá po sjednocení pravice, což je špatný nápad

Mirek Topolánek se rozkročil nad politickou scénou jako Krakonoš nad horami a zvolal: Sjednoťme pravici. Zní to hezky, kdyby záhy nedodal, jak si to představuje. ODS zůstane taková, jaká je, i kandidátku do sněmovny sestaví sama, ostatní ji mají jen podpořit. Šéf občanských demokratů navrhuje něco, co by se v budoucnu mohlo stát noční můrou jak jeho, tak české společnosti.

Zastavit se a dýchat
Občanští demokraté už několik měsíců spokojeně leží na vlně, kterou jim přináší ohlas voličů. Z voleb do Evropského parlamentu se stalo referendum o Jiřím Paroubkovi a celkem výrazně řečené „ne“ odpůrce socialistů posílilo. Úspěšnou kampaň tak nedělala ODS, ale spontánní reakce části veřejnosti. Jak se na diskusních serverech vyjádřili někteří mladí lidé: Nevím, kdo vlastně za ODS kandidoval, ale prostě jsem jim to hodil.

ODS na tuto vlnu sází i nadále a nyní dokonce očekává, že ji nezištně podpoří i ostatní strany. Je tu ale zásadní otázka, proč by to měly dělat, a navíc, co dobrého by to přineslo?

Je třeba si říct jasně, že vstřícnější tvář, kterou dnes ODS má, je do značné míry i dílem menších a donedávna koaličních stran. Dejte je pryč a ta zelenější, evropštější a o něco slušnější ODS zmizí, respektive bude jiná. Až pod vlivem zelených a lidovců začal Mirek Topolánek podporovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].