Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Maďarská noční můra

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Maďarští extremisté získali ve volbách do Evropského parlamentu bezmála 15 procent hlasů a tři poslanecká křesla. Jobbik, neboli Hnutí za lepší Maďarsko, tak získalo jen o jeden mandát méně než vládní socialisté. Jobbik přitom v předvolební kampani nenabídl Maďarům nic jiného než agresivní protiromskou rétoriku a soustavnou kritiku vlády.

Nově zvolená maďarská europoslankyně Krisztina Morvaiová na první pohled vypadá jako vzor úspěšné političky. Vzdělaná blondýna zvládá péči o rodinu se třemi dětmi i právnickou kariéru. K obrazu dokonalé ženy ale příliš nepasují její postoje. Kdysi se zasazovala za práva žen, ale časem změnila slovník i názory a díky nim se stala jedničkou na kandidátce extremistické strany Jobbik, která je proslulá agresivní kampaní zaměřenou proti Romům.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Maďarsko patří Maďarům. Jobbik mění slova v činy,“

prohlašoval šéf strany

Gábor Vona

před volbami. Konkrétní činy si ovšem bere na starost především Maďarská garda, která je s Jobbikem přímo provázaná. Její členové pochodují městy v uniformách velmi podobných maďarským fašistům z první poloviny čtyřicátých let a protestují proti romským obyvatelům. Jobbik i Maďarská garda svalují na Romy i klesající životní úroveň Maďarů v časech ekonomické krize, která zemí zmítá silněji než jinde. Maďarský sociolog

Zoltán Pogatsa

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].