Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vlastní cestou

Co namísto katedrály?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Studenti VŠUP ukazují, o čem u nás sní draví developeři

Tak ono to vypadá jako nějaká sranda, jenže když to vezmeš zodpovědně, není vůbec jednoduchý tam něco navrhnout,“ usmívá se Michal Panoch a s Markem Burešem otevírá další obálku. Spolužákům z pražské VŠUP se v posledních týdnech sešlo přes dvacet architektonických návrhů, co by bylo nejlepší postavit namísto katedrály sv. Víta. Až z nich příští pondělí porota vybere vítěze, uzavře se jeden z výtvarných počinů, který zprvu vypadal jako ztřeštěný nápad, ale nakonec se ukázal jako docela zásadní výzva.

Bureš studuje v ateliéru Jiřího Davida ve čtvrtém ročníku, Panoch je o ročník níž. Z obrovského okna školy na Palachově náměstí mají ideální výhled na panoráma Hradčan. K první akci je zlákal už před časem po parlamentních volbách, když se pomocí digitálního triku na videu zachytili, jak kálí na symbol české státnosti. Výstižné, leč nechutné a poněkud vzdorovitě pubertální. To jejich nynější projekt Parcela je úplně jinou kávou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Štvalo nás, jak si člověk vždycky až ex post přečte v novinách, že se někde něco zbouralo, teď se tam postaví něco novýho a už s tím nejde nic dělat,“ popisuje počáteční myšlenku Panoch a Bureš dává příklady staveb, které v poslední době padly kvůli zájmům dravých developerů:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].