Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Český sen z Hanoje

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dovoz vietnamských dělníků k nám dlouho fungoval jako dobře promazaný stroj na úplatky. Jak jsme zjistili na místě, velké peníze končily v kapsách diplomatů a zaměstnanců české ambasády. A mnoha místním lidem pořádně zkomplikovaly život.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pan Nguyen

si je jist, že tohle se nemělo stát!

„Tisíce lidí jsou v nebezpečí a my všichni teď vypadáme jako gauneři,“

říká perfektní češtinou ve své kanceláři na jednom z rušných hanojských bulvárů. Šedesátiletý podnikatel tímto povzdechem glosuje vývoz svých krajanů do vzdáleného Česka. Jak známo, české fabriky dovážely v uplynulých letech vietnamské dělníky po tisících, pak ale přišla krize a lidský řetěz z druhého konce polokoule se zauzloval.

Co už je méně známé a co teprve nedávno začali novináři do detailu odkrývat, je systém, který tento byznys provázel. Podvody, korupce a především kruté zneužívání lidí, kteří se ocitli bez dokladů a znalosti řeči v cizí zemi napospas dobře organizované mafii. To je výsledek politiky, na které se i pan Nguyen hodlal podílet. „Měli jsme dodávat zaměstnance několika spřáteleným podnikům, zdálo se to jako dobrý nápad,“ říká drobný muž, kterému by jeho věk nikdo nehádal ani omylem. „Jenže jsme neuspěli.“ Obchod s pracovní silou totiž ve Vietnamu ovládla skupinka majitelů pracovních agentur, kteří dle svědectví z Vietnamu masivně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].