Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sem s těmi penězi

Není třeba kvůli krizi rušit dopravní projekty, máme přece ČEZ

Česká vláda premiéra Jana Fischera se podle všeho chystá dramaticky škrtat výdaje na infrastrukturu, aby prý zůstaly peníze na sociální dávky. Pokud k tomu dojde, bude to podivné rozhodnutí. Člověk nemusí studovat zrovna Keynese, aby pochopil význam budování infrastruktury v čase ekonomické krize (o níž se na Západě říká, že je nejhorší za posledních 80 let), stačí, když si vzpomene na budování hladové zdi za Karla IV. – už tehdy šlo o to dát lidem práci.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka se dožaduje 50 nebo alespoň 20 miliard korun na nejnutnější projekty v dopravě: jde o dálnice, obchvaty měst a obcí, rychlostní silnice, rekonstrukce silnic, železniční koridory. Ministr financí Eduard Janota však říká, že si musíme vybrat mezi tím, zda dosavadním tempem stavět dálnice, silnice a železnice, anebo zda ve stávající výši vyplácet sociální dávky, penze a státní podpory.

Je otázka, kolik vlastně stát svými škrty na projekty v dopravě ušetří: i kdyby odhady o nových 200 tisících nezaměstnaných byly přehnané, na jejich podporu půjde jistě hodně peněz.

Nadité účty
Možná to ale není třeba vidět tak dramaticky. Existuje totiž jedna dobře živená dojná kráva, která je tu státu k dispozici a která může zajistit relativně slušný objem prostředků na to, aby se během krize…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].