Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Sabine Dyasová nabízí v knize zabývající se spotřebními vzorci německých domácností zajímavou úvahu: opotřebení věcí je závislé na míře užívání a na čase. Za rok se v single domácnosti spustí pračka asi 75krát. Pokud by se opotřebovávala pouhým užíváním, mohla by sloužit asi 2500 pracích cyklů, 33 let. Tak dlouho ale pračka v domácnosti nevydrží. Její životnost klesá i během času; například korozí, ale také takzvaným morálním opotřebením, vyvolaným výrobními inovacemi, nabídkou vylepšených funkcí a designu. Neofilií trpící spotřebitel s chutí sahá k předčasné náhradě. Racionálním a ekologicky příznivým řešením by mohlo být efektivnější využití přístroje, jeho sdílení.

Sdílení může mít několik podob. Je přirozené sdílet věci v jedné domácnosti. Demografické změny, které jsou projevem individualizačních procesů, růst počtu svobodných a rozvedených, zánik vícegeneračního bydlení znamenají prudký početní růst malých domácností, a tedy menší sdílení předmětů, praček, ledniček, myček, televizorů, automobilů (a také poptávku po malých objemech balení potravin a nápojů a rostoucí objemy odpadů).

Věci je možno sdílet nejen simultánně, ale v širším slova smyslu i sukcesivně, prostřednictvím znovuužití odložených předmětů. Běžný je prodej repasovaných přístrojů, výkup a prodej nábytku, burzy sportovních potřeb a oděvů. Populární jsou sbírky oblečení určené pro chudé země. Je však prodej či sběr použitých věcí výrazem ochoty ke sdílení? Spíš uvolňuje prostor pro nákup nových věcí. Pro štítivý individualismus je charakteristické, že věci odkládá, ale málokdy je ochoten věci z druhé ruky sám používat, dělit se o ně.

Někdy však přece. Ale i tehdy rozpoznáváme příznačné rysy moderního člověka: Není náhodné, že relativně úspěšné jsou oděvní second handy, postavené na sukcesivním sdílení, v němž je navíc zřetelně vyjasněno vlastnictví. S menší ochotou sdílíme věci simultánně. Slábne kdysi samozřejmé půjčování věcí mezi sousedy. V půjčovnách průmyslového zboží je zájem o nářadí pro řemeslnické práce, vrtačky, sekačky, pily, o předměty, k nimž si nevytváříme vztah; poměrně malý je zato zájem o půjčování automobilů. Jak si ale vysvětlit úspěch půjčoven svatebních šatů a doplňků? Zdá se, že touha po romantickém vyšňoření dokáže individualistické tíhnutí překonat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].