Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pád tiché dohody

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Krize přináší světlo do neprůhledných zakázek na stavbu českých dálnic

Dálnice byly v Česku dlouhá léta hýčkaným zbožím. U voličů je po nich poptávka, jejich potřebnost nezpochybňují ani ekonomové a s nesmělou kritikou ekologů si politici ani betonáři hlavu nikdy moc lámat nemuseli. S dostavbou základní sítě, která v posledních letech nabrala nevídané tempo, to teď ale vypadá nahnutě. „Nejsou peníze,“ kroutí hlavou ministr financí Eduard Janota nad třiceti miliardami, které podle ministerstva dopravy na rozjeté stavby chybějí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rozhodování o dálnicích graduje ve vládě právě v tuto chvíli – jejich rozpočet bude klíčovým tématem pondělního zasedání. Bez ohledu na výsledek se už teď rýsuje zajímavý obrat. Za stovkami dálničních kilometrů stojí totiž už dlouhé roky podezření, že se v zatáčkách a tunelech ztrácejí erární miliardy. A logika je jasná – krize a přiškrcené kohoutky státní kasy by do neprůhledného byznysu mohly vnést jasnější pravidla.

Řeším problémy
V plenéru se výpadek zatím neprojevil a staví se dál. Z regionů už ale přicházejí první zprávy o potížích. V Liberci chybějící peníze lepí radnice, v řadě dalších míst pracují stavaři na dluh. „Politici snížili rozpočet fondu dopravy a aktuálně na něj doléhá i krize. Část peněz pochází z daní a těch je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].