Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kalousek zlomil lidovce

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Cyrilem Svobodou o volbě Klause, krizi lidovců a postavení žen

Čeká ho téměř nesplnitelná mise – má zachránit vymírající politický druh. K tomu bude nový šéf lidovců Cyril Svoboda, který má pověst klidného a schopného politika, potřebovat spoustu energie, přitažlivou vizi i charisma. Zatím ale energicky a emotivně reaguje především na nepříjemné otázky. Třeba když má jednoduše vysvětlit, proč se s charitativní organizací pražského arcibiskupství soudí o činžovní dům.

Před chvílí jste se vrátil od prezidenta (rozhovor se uskutečnil ve čtvrtek odpoledne). Ptal se vás Václav Klaus, proč jste se nedávno omlouval za to, že jste ho volil?
Vůbec jsme o tom nemluvili.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

A nemáte obavu, že volbu Václava Klause a tu následnou omluvu si řada lidí vyloží tak, že jste pro kariéru ochotný udělat cokoli? Řada lidovců vám ten výrok před sjezdem vyčítala…

To s žádnou kariérou nemá nic společného. Ta dohoda byla taková, že jsem říkal: Vy máte kouli na noze, my máme kouli na noze, a musíme to vyřešit. Vy máte volbu prezidenta a chcete ho zvolit. My vám s tím pomůžeme, ale vy pomozte nám s tím, co táhneme celou dobu našich dějin od roku 1990, a to jsou církevní restituce. Udělejme dohodu kus za kus. To není nic nemravného, protože politika je založená na dohodě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].