Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Trefa do rudého

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jedna volební kampaň je za námi, druhá už se rozbíhá. Nemělo by ale zapadnout, jaké finále si před volbami do Evropského parlamentu zvolili komunisté. Protestovali u generálního ředitele České televize Jiřího Janečka proti vysílání dokumentu o procesu s Miladou Horákovou.

Mnohé ta drzost rozčílila (včetně autora těchto řádek) a evidentně překvapila. Někteří zajásali, dnešní komunisté se nechtěně odkopali, protože se přihlásili ke své totalitní minulosti. Vždyť v dopise předseda rudých Vojtěch Filip považuje dokument za útok na KSČM, a ne KSČ.

Radost z odhalení ovšem není namístě. Respektive, věc se má trošku jinak. Důležité je jedno: dopis řediteli České televize neunikl na veřejnost náhodou, nezveřejnil ho ani Jiří Janeček – byl publikován v komunistickém listu Haló noviny. To znamená jediné, Vojtěch Filip a jeho lidé stáli o to, aby se o jejich protestu vědělo, psalo a mluvilo. Nesnažili se jako v jiných případech vytvářet nátlak pouze v zákulisí.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Co je pro mnohé odhalení, je pro komunisty přihlášení. Komunisté se hlásí ke své minulosti, protože ta jim přináší hlasy. Nejde o stranu, která přebírá voliče demokratům, potřebuje proto aktivizovat své věrné, a tudíž ortodoxní komunisty. Zveřejnění dopisu tak mělo zafungovat jako trumpeta volající do boje.

To však nic nemění na tom, že dokument České televize je skvělý. V rubrice Kultura o něm píše Jaroslav Formánek

Milé čtenářky, milí čtenáři, máte jedinečnou příležitost ovlivnit podobu Respektu. Na internetové stránce http://respekt.cz/ankety/ najdete anketu, kde se můžete vyjádřit k celé řadě témat souvisejících s Respektem. Ať už jde o spokojenost s jednotlivými rubrikami, tématy či přehledností časopisu. Jde o váš časopis, takže každý názor je důležitý a může se pro nás stát inspirací k úpravám. Vybraní přispěvatelé pak budou zajímavě oceněni a všem patří náš dík.

Když už budete na našem webu www.respekt.cz, doporučuji zavítat například i do nové rubriky Spisovatelé o knihách, kde čeští literáti píší o tom, co je právě zaujalo při četbě knih. Své texty už tu například zveřejnily spisovatelky Petra Hůlová a Markéta Pilátová či spisovatel Jaroslav Rudiš.

Je toho tu však více, například v rubrice Multimédia najdete videoreportáže či videorozhovory s redaktory Respektu nebo také snímky našich fotografů.

Když už jsem u internetu, tak ještě jedna nabídka. Prostřednictvím naší stránky je možné najít profil Respektu i na Facebooku. Pokud se do něj zaregistrujete, můžete dostávat do své e-mailové schránky už v neděli anotaci obsahu pondělního vydání časopisu a naleznete tu rovněž obálky Respektu ke stažení.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, šťastnou ruku při hlasování v anketě vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].