Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Proč jste šli k volbám do Evropského parlamentu? A co od evropské politiky očekáváte?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Miloš Urban

spisovatel

Jít, či nejít? Tu otázku jsem si kladl před těmihle volbami ještě víc než před jinými. A pak mi vyšlo: Evropa je spojená. Jsem tomu rád. Cítím se v ní dobře a věřím tomu, že moji potomci si budou žít lépe než mimo-Evropané. Obří byrokracie EU nemusí být pouze negativní. Pracuje pro obrovitou masu lidí, kteří mluví různými jazyky, ale fungují stejně. Chtějí dýchat čistý vzduch a jíst kvalitní potraviny, chtějí se cítit bezpečně a neobávat se zítřka ani sousedů. Málo se od sebe lišíme i ve své pohodlnosti, proto bývá volební účast tak bídná. I to je důvod, abych si pohodlnost pro teď odpustil.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zdeňka Vlčková

účetní v důchodu

Šla jsem k volbám, protože chci volit členy politických uskupení, kteří nás budou nejen reprezentovat, ale hlavně hájit naše národní zájmy. Také nechci, aby z nízké volební účasti profitovaly velké politické strany, které využívají volební kampaň do EU hlavně jako generálku pro nadcházející předčasné volby, které si vynutila opozice svržením vlády v nejméně vhodném čase, v době našeho předsednictví EU. Zkrátka – když už jednou v Unii jsme, přála bych si, abychom z toho něco měli. Proto mě teď rozzlobil prezident Klaus, když tvrdí, že volby do EU jsou k ničemu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Přibáň

teoretik práva, Cardiff Law School

Evropský parlament není zákonodárný orgán v běžném slova smyslu, ale má důležitou kontrolní funkci v rámci Evropské unie, především ve vztahu k Evropské komisi. Tyto volby proto nechápu jako běžné parlamentní volby, ale spíš jako možnost vyjádřit se k tomu, jakou formu a míru evropské integrace bychom měli chtít a jaké národní zastupitele si za tímto účelem máme zvolit. Od tzv. evropské politiky očekávám, že bude prosazovat mnohem vyšší míru odpovědnosti a přehlednosti všech rozhodnutí v evropských institucích, tj. toho, čemu se v angličtině říká „accountability“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Iva Jemelková

vedoucí Evropského programu Asociace pro mezinárodní otázky

Vlastně mě ani nenapadlo k volbám nejít. Vnímám evropské volby jako příležitost vyjádřit svůj názor na to, jak si představuji praktické fungování Evropské unie – jak bychom si měli společně počínat například v otázkách životního prostředí, ochrany spotřebitele nebo podpory podnikání. Označit na volebním lístku názory a osobnosti, které chci, aby mě v Evropě zastupovaly, je minimum, co můžu udělat. Doufám, že se letos podaří výběr, za který se – ve srovnání se současnou úrovní domácí politické scény – nebudeme muset stydět a tito europoslanci se budou profilovat jako skutečné politické osobnosti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2009 pod titulkem Anketa: Proč jste šli k volbám do Evropského parlamentu? A co od evropské politiky očekáváte?