Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Vyrovnaný Janeček

Erika Hníková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erika Hníková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Současnému řediteli ČT Jiřímu Janečkovi končí šestileté ředitelování a Rada ČT musí do poloviny července zvolit jeho nástupce. V polovině května měli radní vybrat pět finalistů. Nestalo se tak, ale domluvili se, že Janeček dostane velkou čtvrtletní prémii. Jako důvod poněkolikáté uvedli mimo jiné vyrovnaný rozpočet. Nevím, kdo bude příští ředitel a jak je to se všemi těmi politickými tlaky, ale vidím, že Janeček je v radě velmi oblíbený.

Erika Hníková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erika Hníková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Proč? Je pravda, že Česká televize pod jeho vedením začala hospodařit vyrovnaně a spustila dva digitální programy, ČT 24 a ČT 4 Sport. Selský rozum mi ale říká, že aby docílil vyrovnaného rozpočtu, musel někde ušetřit. Ušetřilo se na výrobě, a tak ČT velmi často reprízuje pořady z archivů. Na rozdíl od ostatních televizí. Ty stále vyrábějí. Snaží se, aby jejich diváci měli nové soutěžní pořady, nové televizní seriály, nové dokumentární a hrané filmy. Nedávno tak v sobotu večer na ČT 1 běžel estrádní pořad z 80. let, který „vtipně“ konkuroval současné estrádě na Nově… a mě jímala hrůza, co že to ta veřejnoprávní vysílá. A navíc jsem se začala bát, aby nezačali v hlavním vysílacím čase reprízovat hokejové a fotbalové zápasy, kterých mají plný archiv.

Jakou má pod Janečkovým vedením naše veřejnoprávní televize tvář? Jasné se mi zdají být tři kanály – na ČT 24 tečou zprávy jedna za druhou, na ČT 4 Sport se hraje, bojuje a zápasí a na ČT 2 běží jakýsi pelmel pro náročnějšího diváka, dokumentární filmy, hrané artovější filmy, různé magazíny… Nejslabší mi přijde ČT 1, kdysi chlouba veřejnoprávní televize. Řediteli Janečkovi chybí jasná vize, jaká by jeho televize vlastně měla být. Stala se takovou neslanou nemastnou všehochutí. Stala se příliš korektní, nenáročnou, trošku divácky vtíravou. Neměla by právě veřejnoprávní „jednička“ kriticky shlížet na počínání v naší zemi a podněcovat kritickou diskusi? Možná ale, že právě jeho nekonfliktnost, nevýraznost, neosobitost je právě tím, co mají členové Rady ČT rádi.

Při nadcházející volbě mají radní jedinečnou šanci svěřit rozpočtově vyrovnanou ČT někomu, kdo možná nebude tak vyrovnaný, ale bude odvážnější. Chtělo by to asi většího vizionáře, který by byl schopen onomu zaklínadlu „veřejnoprávní“ dát skutečný obsah. V případě opětovného zvolení Janečka se obávám pomalého umírání veřejnoprávní televize a odlivu zajímavých tvůrců do jiných televizí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].